5 természetes gyógyszer a konyhából
Nagyanyáink tudhattak valamit, amikor gyömbéres italt itattak velünk hányingerre, vagy tőzegáfonya főzetet felfázásra.
1. "Ha émelyeg a gyomrod, kortyolgass gyömbéritalt!"
     A  nagyinak igaza volt. Kutatók is bizonyították, hogy a gyömbér valóban  segít a hányinger leküzdésében például terhesség, vagy műtéti altatás  után, de a tengeribetegség leküzdésében is hatásos. A gyömbérben  található anyag blokkolja a szerotonin receptorokat a gyomorban, amely a  jó hangulatért felelős, ám kapcsolatba hozható a hányingerrel is. 1-2  gramm friss gyömbérgyökér forró vízbe téve, teaként fogyasztva, vagy 2  teáskanál gyömbércukor elfogyasztása javasolt. Fontos, hogy 6 grammnál  egy ültő helyünkben ne fogyasszunk többet, mert az már irritálja a  gyomrot.
2. "Húgyúti fertőzésre igyál sok tőzegáfonya dzsúszt!
     Számos  tanulmány rámutatott, hogy a tőzegáfonya, vagy vörösáfonya ital segít  kiküszöbölni a húgyúti fertőzéseket, vagy ismertebb nevén a felfázást. A  növényben található proanthocyanidins összetevők megakadályozzák, hogy a  káros baktériumok eljussanak a hólyagba. A kutatók azt javasolják, ha  valakinek több mint háromszor fordul elő egy évben húgyúti fertőzése, az  fogyasszon rendszeresen tőzegáfonyalét két pohárral naponta. A célnak a  szárított forma is megteszi, abból egyharmad csészével érdemes  fogyasztani. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy a már kialakult  betegséget enyhítené vagy lerövidítené, így marad a megelőzés, ami  valljuk meg, sokkal kellemesebb is. Ha már kialakult, akkor viszont  érdemes minél többet inni, hogy a folyadék (ásványvíz) kimossa a  szervezetből a baktériumokat.
3. "Fáj a fejed? Igyál kávét!"
      200  milligrammnyi koffein segít a fejfájás enyhítésében, beleértve a migrént  is - állítja egy tanulmány. Hogy pontosan hogyan működik az nem világos  még a kutatók előtt sem, azt azonban tudják, hogy a koffein fokozza az  agyműködést, így a környező véredényeket összehúzódásra készteti. Egy  teória szerint ez az összehúzódás enyhíti a nyomást, amely a fájdalmat  okozza. Persze a koffeinhez szokás visszaüthet. Ha ugyanis azok, akik  rendszeresen isszák, nem jutnak megszokott koffein adagjukhoz, pont az  ellenkezőjét tapasztalhatják, vagyis a véráram megnő az agyban és ez  fejfájáshoz vezet.
4. "Egyél sok joghurtot, ha gombás fertőzésed van!"
      A  szervezetünkben jól megvannak egymással a "jó" és "rossz" baktériumok,  beleértve a kis számú élesztőgombát is. A "jó" baktériumok segítik az  élesztőgombák kordában tartását. Ha a hasznos baktériumok száma leesik,  az élesztőgombák átveszik a szerepüket és fertőzést okoznak. Néhány  tanulmány rámutatott, hogy a "jó" baktériumokat tartalmazó joghurt  fogyasztása segít az élesztőgombák szinten tartásában és kevésbé leszünk  fogékonyak a különböző fertőzésekre. Más tanulmányok ezt azonban nem  erősítik meg. Persze rosszat nem teszünk, ha elfogyasztunk egy pohár  joghurtot, végülis tele van fehérjével, kalciummal és jótékony  mikroorganizmusokkal - legalább biztos lehetsz benne, hogy gondoskodsz  hasznos baktériumokról a szervezeted számára.
5. "Ízületi gyulladás gyötör? Fogyassz zsíros halat, az segít!"
Bizonyított tény, hogy az omega-3 zsírsavak pótlása és a tőkehalmáj segít csökkenti a reuma kialakulását. Az omega-3 zsírsavak hasonlóan működnek, mint a non-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, mint például az ibuprofen: csökkentik a prostaglandinok termelődését (ezek hormonszerű anyagok), amelyek a duzzanatot és a fájdalmat okozzák. És bár a kutatás még koránt sem ért véget, az biztos, hogy az omega-3 zsírsav és a tőkehalmáj más reumás betegségek esetén is hatásos.
Forrás :www.wellnescafe.hu
Szerző : Maróti Erika