7 étel a jobb koleszterinszintért
A jobb alakért minden táplálékot bevetünk, de mi a helyzet az egészséggel?
     Ezek a legjobb szívvédő ételek, amelyek javítják a jó koleszterin-, és csökkentik a rossz koleszterinszintet. A  legjobb ételek azoknak, akik a koleszterinszintjükért aggódnak, azok az  ételek, amelyek telítetett zsírsavakban szegények, és bőven  tartalmaznak zöldséget és gyümölcsöt. A szakemberek ezeket az ételeket  javasolják.
1. Mandula
A  mandula héjában lévő alkotóelemek segítenek meggátolni az LDL, vagyis a  rossz koleszterin oxidációját, ami egyébként károsítja az erek belső  felületét és növeli a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázatát.
Tipp: szórd a mandulát a salátákra vagy a zabpehelybe, vagy egyszerűen majszolj el pár szemet délutánonként.
2. Avokádó
Az  avokádóban lévő telítetlen zsírsavak csökkentik a "rossz" LDL-ket és  növelik a "jó" HDL szintet, főként azoknál, akiknek némileg magas a  koleszterinszintjük.
Tipp:  Fogyaszthatod a szendvicsedbe, vagy a salátádba szeletelve, de össze is  zúzhatod és ízesítheted fokhagymával, citromlével és csípős salsa  szósszal.
3. Árpa
Az  árpa csökkenti az LDL, vagyis a rossz koleszterin szintjét - egy  amerikai önkénteseken végzett kutatás szerint a gabona fogyasztásával  felére csökkent a szint.
Tipp: Az árpa kiválóan helyettesíti a rizst, tehetjük levesbe és szárított gyümölcsökhöz, olajos magokhoz egyaránt.
4. Bab és lencse
Egy  nemrégiben napvilágot látott, önkénteseken végzett kutatás szerint  mindkét finomság felére csökkenti az LDL szintet. (Más teljesértékű  gabona és zöldség mellett ezeket kapták a napi étkezésük során.)
Tipp: Minden héten fogyassz belőlük, akár leves, akár főzelék formájában, de salátába és tésztákba is szórhatsz belőlük.
5. Áfonya
Tele van antioxidánssal, ezek közül is az egyik legfontosabb a pterostilbene, amely szintén koleszterincsökkentő hatással bír.
Tipp:  Készíts reggeli finomságot magadnak! Egy csészényi fagyasztott áfonyát  önts fel egy csésze narancslével és tegyél hozzá vanília joghurtot.  Turmixold össze és már ihatod is a frissítő italt. Ha laktató reggelire  vágysz, tegyél hozzá zabpelyhet is. Nasiként is megállja a helyét.
6. Zab
Egy  torontói kutatásban résztvevő nők étrendjében a zab játszotta a  főszerepet és kiderült, hogy 11 százalékkal emelkedett a jó  koleszterinszintjük.
Tipp: Készíts finom muffint belőle, de a reggeli joghurtodba is keverhetsz belőle.
7. Alkohol
Persze  senkit sem szeretnénk rávenni a vég nélküli vedelésre, de egy pohár bor  vacsora után növeli a jó koleszterinszintet és csökkenti a  szívinfarktus kockázatát.
Tipp:  A minőségre és a mennyiségre nem árt odafigyelni, mert a túlzásba vitt  és a "tablettás" borok növelik a szívbetegségek kockázatát és a májadnak  sem tesznek jót.
Forrás : www.wellnesscafe.hu
Szerző : Maróti Erika