4 fiatalító szuperétel
Az alábbi magas antioxidáns tartalmú ételek segítenek semlegesíteni az öregedést serkentő szabadgyökök káros hatásait.
Fahéj
      A  fahéj antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással van a szervezetre,  csupán napi fél teáskanál normalizálja a vércukor-, és csökkenti a  koleszterinszintet. Egy teáskanál fahéj több mint egy gramm rostot  tartalmaz, tehát hatékony, természetes gyógyírt jelenthet az emésztési  problémákra, a kellemetlen görcsökre és a puffadásra is. Antibakteriális  és gombaölő tulajdonságai miatt óvja a bőrt a fertőzésektől és a szabad  gyököktől.
Spenót
      A  spenót olyan antioxidánsokat tartalmaz, mint a lutein, ami segít  megelőzni az életkorból adódó szemproblémákat. Emellett bővelkedik C-,  B9-, E-vitaminban, mangánban, cinkben és szelénben, amelyek segítenek a  csontritkulás és a magas vérnyomás kialakulásának megelőzésében. A  spenót hozzájárul az egészséges bőrhöz, mivel A-vitaminban gazdag, segít  a bőr nedvességtartalmának megőrzésében, ugyanis meggátolja a ráncok  kialakulását. Rengeteg emésztést segítő rostot tartalmaz, és a benne  található flavonoidoknak köszönhetően rákellenes összetevőkkel is bír.  Bónuszként pedig magas K-vitamin tartalmának köszönhetően fokozza az  agyi aktivitást.

Áfonya
       Az  áfonya és más bogyós gyümölcsök flavonoidokban gazdagok, ezek az erős  antioxidánsok a spenótban is megtalálhatóak. A flavonoidok a  szabadgyökök semlegesítésével védenek az öregedés ellen, valamint  hatékony rákellenes összetevőkkel is bírnak. Az áfonya rengeteg  öregedésgátló antioxidánst tartalmaz: C-, B-, E- és A-vitamint, valamint  egy antocianin nevű pigmentet, ami a gyümölcs színéért felelős. Az  áfonya megakadályozza a toxinok felhalmozódását a szervezetben, ami  szintén hozzájárul az egészséges bőr kialakulásához, hogy megőrizze  simaságát és ragyogását. Az áfonya jót tesz a testnek és a léleknek  egyaránt. Híres továbbá stresszcsökkentő hatásáról is.
Articsókaszív
      Az  articsóka a legtöbb antioxidánst tartalmazó zöldség. Emellett kiváló  K-vitamin forrás, tehát hozzájárul az egészséges vérképhez és az erős  csontokhoz. C-vitaminban, tiaminban, niacinban, kalciumban, vasban és  élelmi rostokban gazdag. Az articsóka C-vitamin tartalma kilencszer  nagyobb, mint a narancsé, így védi a bőrt a szabadgyökök által okozott  károktól, azaz az öregedéstől. A benne található rengeteg rostnak  köszönhetően jelentősen hozzájárul a bélrendszer egészségéhez is.
Forrás : www.wellnesscafe.hu
Szerző : Gaál Zita