5 étel a depresszió ellen
Lehangolt vagy? Felejtsd el ezt az állapotot, és válaszd a következő ételeket, melyek garantáltan jobb kedvre derítenek!
1. Omlett tojássárgájával
Miért fogyaszd? A benne lévő B-vitamin és fehérje miatt. A sárgája a legértékesebb a magas B-vitamin tartalma miatt.
További B-vitamin források: sovány marhahús, búzacsíra, hal, baromfi
     Hogyan vidít? A B-vitaminban gazdag diéta csökkenti a depresszió különböző tüneteit.  Főként a B6 és B12 képes javítani az idegműködést - oly módon, hogy az  agyban lévő neurotranszmitterek jeleket küldenek, amelyek szabályozzák a  lelkiállapotot. Kutatás is bizonyítja az összefüggést a B-vitamin  hiánya és a depresszió között: amerikai kutatók 3000 felnőttet  vizsgáltak, és azt találták, hogy akik keveset fogyasztottak ebből a  vitaminból, azok sokkal hajlamosabbak voltak a depresszióra, mint a  többiek.
     Emellett a tojásban  lévő fehérje (ahogy a sovány húsban is) segít hosszabb ideig fenntartani  a jóllakottság érzetét stabilizálva ezzel a vércukorszintet, ráadásul a  tojás rengeteg változatban és gyorsan elkészíthető.
2. Olajos magvak
Miért fogyaszd? Kitűnő magnéziumforrás
További magnézium-források: tökmag, napraforgómag, kesudió, mandula, mogyoró 
     Hogyan vidít? A magnézium természetes formában található meg az olajos magvakban. Az  úgynevezett boldogság hormon, azaz a szerotonin termelődését segíti. A  magnézium hatással van az izomműködésre is. Emellett az olajos magvak  fehérjében és egészséges zsírokban is gazdagok, és ahogy a teljesértékű  ételek általában, egészséges alternatívát kínálnak a nassolni vágyóknak,  hiszen lassabban szívódnak fel, mint az egyszerű szénhidrátok. 
3. Tengeri és vadvízi halak
Miért fogyaszd? Gazdag omega-3 zsírsavakban
További omega-3 források: vadvízi lazac, hering, szardínia, szardella, tonhal (heti maximum  egyszer), szivárványos pisztráng, makréla. A halolajtartalmú  készítményeket is szedhetsz, ha nem tudsz enni hetente legalább  háromszor az imént felsorolt halfajták közül.
     Hogyan vidít? A halban lévő tápanyagok agyfokozóként is hatnak. A zsírosabb halak,  mint például a vadvízi lazac még gazdagabb omega-3 források. Ez az  esszenciális zsírsav bizonyítottan fokozza az agy szürkeállományának  idegműködéseit. A szürkeállomány 20 százalékát a DHA nevű, szintén  többszörösen telítetlen zsírsav alkotja, amelyről számos tanulmány  bebizonyította, hogy a jelenlétük az agyban hangulatfokozó hatású.  Azoknál az embereknél, akik depresszióban szenvednek, bizonyítottan  kisebb a szürkeállomány DHA tartalmú területe.
Emellett a hal sovány fehérjében is gazdag, amely a vércukorszint stabilizálásában játszik fontos szerepet. 
4. Teljesértékű gabona
Miért fogyaszd? Összetett szénhidráttartalmuk miatt
További lassan felszívódó szénhidrátforrások: köles, amaránt, tönkölybúza, árpa
     Hogyan vidít? A  szervezet lassabban bontja le az összetett szénhidrátokat, ami hosszú  időre stabilizálja a vércukorszintet, vagyis nem okoz kedélyhullámzást.  Ezenkívül emeli a boldogsághormon, azaz a szerotonin szintjét az agyban.
     A  finomított élelmiszerek, amelyek fehérliszt és cukor hozzáadásával  készülnek, hirtelen megemelik a vércukorszintet. Erre a szervezet  fokozott inzulintermeléssel reagál, amely azt eredményezi, hogy a  sejtekbe túl sok cukor szállítódik, így végül a vércukorszint  drasztikusan lezuhan, hiába ettünk cukrosat. Ettől romlik a  koncentráció, fáradtabbak vagyunk, hangulatunk ingadozik, és éhesebbek  leszünk.
5. Zöld tea
Miért fogyaszd? L-theanine aminosav tartalma miatt
További L-theanine források: Kokeicha-tea
     Hogyan vidít? Az L-theanine egy aminosav, mely leginkább a zöldtea leveleiben fordul  elő. Számos agyhullámokat vizsgáló EEG-teszt bebizonyította, hogy  stimulálja az agy alfa hullámait, emiatt nyugtató, lazító hatású. (Az  alfa agyhullámokat relaxáció közben produkálja az agyunk.) Az L-theanine  nyugtató hatása a szervezetre akár nyolc órán keresztül is megmarad.
Forrás : www.wellnesscafe.hu
Szerző : Maróti Erika