Szorítják a leadási határidők? Egy bögre habos kakaó elkortyolásával  többet tehet szervezetéért és a tavaszi fáradtság leküzdéséért, mint  gondolta volna. Felfedezése óta a mai napig világszerte számos ember  életét édesíti meg a kakaó - írja a Nestlé Életmód Iránytű Hírlevél.
 
 Elsőként a maják és az aztékok dolgoztak ki sikeres eljárást a kakaó  termesztésére, amely valaha a bőség szimbóluma volt. Kolumbusz Kristóf  volt az első európai, aki megkóstolhatta ezt az italt, később a spanyol  felfedező, Don Hernán Cortés vitte el Spanyolországba. A kakaófa csak  egy szűk földrajzi övben termeszthető, mintegy 20 szélességi fokkal  északra és délre az Egyenlítő vonalától. Napjainkban Nyugat-Afrika adja a  világ kakaótermésének közel 70%-át. 
 
 A babszemektől a kakaóporig 
 
 Szüretelésüket követően a kakaó terméseit felnyitják, majd a belőlük  kiszedett magokat a fermentálás helyére szállítják. A fermentáció a  betakarítást követően a kakaó minőségét meghatározó egyik legfontosabb  lépés. E folyamat során nyeri el a kakaóbab jellegzetes színét és  aromáját, miközben a babszemekben számos bonyolult kémiai folyamat  zajlik le. A fermentációt követően 60%-ról mintegy 7%-ra csökkentik a  kakaóbab nedvességtartalmát a szárítás során. A jó minőségű kakaópor  előállításának következő lépése a pörkölés, amellyel a szemek  nedvességtartalma tovább, kb. 2%-ra csökken, miközben számos íz-, aroma-  és színanyag alakul ki bennük. Ezután a pörkölt babszemeket megőrlik és  a rostálásnak nevezett folyamatban eltávolítják vékony burkukat.
 
 A kakaó is élénkít? 
 
 
A kakaópor a következő tápanyagok értékes forrása: magnézium, foszfor, rostok, alkaloidok, polifenolok.
 A kakaó is tartalmaz koffeint, bár a kávénál sokkal kisebb  koncentrációban. Egy csésze (150 ml) kakaóban: 5-20 mg koffeinnek  megfelelő teobromin van. A teobromin a kakaószemek legfontosabb  alkaloidja, amelynek szerkezete a koffeinhez hasonló, de annál mintegy  tízszer gyengébb élettani hatásai vannak, és nem befolyásolja lényegesen  a központi idegrendszer működését. Gyenge vízhajtó (azaz a vizelet-kiválasztást fokozó) hatása van. 
 
 Polifenolok 
 
 A kakaóbab mintegy 8-13%-át a növényi hatóanyagok egyik természetes  sejtvédő, ún. antioxidáns hatású csoportját alkotó polifenolok teszik  ki. A kakaófeldolgozás folyamata, a fermentálás, a pörkölés és a lúgos  feltárás csökkentik a kakaóbab összpolifenol-tartalmát. A kakaó  polifenoljai a növényi vegyületeknek a "flavonoidokkal" közös  csoportjába tartoznak. Hasonló szerkezetű színanyagok találhatók a kakaó  mellett a vörösborban, a piros bogyós gyümölcsökben és a kávéban is. 
 
  Kakaóterv (The Cocoa Plan) 
 
 A csokoládé fő összetevőjét, a kakaót kis családi farmokon  termesztik. A kakaótermesztés több mint 4,5 millió kistermelő  megélhetését biztosítja, harmaduk Nyugat-Afrikában él. A kakaóellátás  ennek ellenére egyre problematikusabbá válik. Az alacsony felvásárlási  árak a befektetések hiányát okozták a szektorban, ami a kakaó  minőségének hanyatlását és globális kakaóhiányt eredményezett. A kis  farmok elöregedő fáit könnyen megtámadják a kórokozók. 
 
 A Nestlé eddigi kezdeményezéseit és támogatott projektjeit igyekszik  elterjeszteni a beszállítói láncában, ezért hozta létre a Kakaótervet  (The Cocoa Plan). Cél a kakaótermesztés szakszerűsítése annak érdekében,  hogy a farmerek életminősége javuljon és gyermekeik oktatásban  részesüljenek. A Kakaóterv a kakaótermelők, családjaik és közösségeik fő  problémáinak megoldását, enyhítését célozza.
 
 A cég Magyarországon is segítséget nyújt a kiegyensúlyozott életmód kialakításában. A Nesté Életmód Központ internetes oldalán megtalálható életmódprogram hiteles információkkal,  neves szakértők személyre szabott tanácsaival, hasznos életvezetési  tippekkel és közismert személyiségek vallomásaival segít a testi-lelki  harmónia kialakításában.
Forrás : www.hazipatika.com