A benne lévő antioxidánsok legyengítik a baktériumokat...
Amerikában tudósok egy csoportja bizonyította, hogy a vörös áfonyában található hatóanyagok meggátolják a fogszuvasodás kialakulását.
A  kutatók a Rochesteri Egyetemről teszteltek két antioxidánst, a  quercetint és a myricetint, a fogszuvasodáskor megjelenő Streptococcus  mutans baktérium ellen.
Nem  arról szólt a kísérlet, hogy a betegek ettek volna áfonyát, hanem  laborban tesztelték, hogy az antioxidánsok milyen hatást gyakorolnak a  baktériumra. Bizonyítást nyert a kísérlettel, hogy ilyen körülmények  között a baktériumok képtelenek elősegíteni a plakkok kialakulását, hiszen az antioxidánsok legyengítették őket.Ahhoz, hogy kiderüljön, pontosan mekkora adag szükséges a plakk kialakulásának megakadályozásához, további vizsgálatok szükségesek.