Lóerők Éjszakája 2012. Június 9. !!!

Hazánk egyetlen és utánozhatatlan éjszakai autós napja kerül megrendezésre 2012. június 9.-én a tököli repülőtéren. A tavalyi évben közel ötezer látogató volt kíváncsi a drift, gyorsulás és gymkhana szakágak összefogásával létrejött rendezvényre. A legjobban várt esemény vitathatatlanul a Hell Energy Országos Drift Bajnokság 3. futama, ahol minden bizonnyal rekordszámú pilóta fog nevezni, mivel az elmúlt esztendő egyik legjobb versenyének címét kapta a tököli éjszakai derbi. A rendezvény délután 5 órától nyitja meg kapuit és egészen éjfélig tart. A drift verseny mellett gyorsulási futam, gymkhana show, autószépség verseny és számos betétprogram várja a nagyérdeműt.


Bővebb információ itt:
http://ad.adverticum.net/b/cl,1,1610749,2020594,1967515/click.prm

Szeretném bizonyítani, hogy múzeumba járni jó - a mai posztban sok múzeum lesz, de a téma közös: az autó! Európai autós múzeumok kedvcsináló felsorolása következik.

 

1. Németországban ahány autó, annyi múzeum. Ugyanabban a városban, Stuttgartban található a Mercedes és a Porsche múzeuma is.

2. A Mercedes múzeum a Daimler gyár kapuja mellett áll, az építészetileg is egyedülálló épületében 16 500 négyzetméternyi kiállítóterem van - állandó kiállításán mintegy 160 autó látható. 2012. januárjától ideiglenes kiállításon ismerkedhetünk a Mercedes Benz SL 60 évnyi történetével. A cég központja mellett, immáron a sokadik helyén áll a Porsche múzeuma. A pazar épület 2009-ben nyílt meg, kb. 80 darab autót őriz, közöttük sok ikonikus, régi darab is látható. A BMW történetét Münchenben ismerhejük meg - az Olimpiai Park mellett álló múzeum 1972. óta várja a látogatókat (2004-2008 között felújítás miatt zárva volt). A kiállításokon láthatóak régi és új autók, motorok és számtalan, a BMW-hez kapcsolódó ereklye is.

 

3. Zwickau ad otthont az Audi szentélyének: az August Horch Museum az autógyártás több mint száz évnyi történetét mutatja be. Az első Horch modellek mellett megismerhetőek a Trabantok és a legújabb és legmodernebb Audik is, de egy 1930-as évekbeli benzinkút is megcsodálható.

 

 

4. Wolfsburgban, a Volkswagen központja mellett áll az Autostadt, mely összesen 7 épületben mutatja be a Volkswagen és más márkák történet, autóit. Egy-egy pavilont kapott a Skoda, a Lamborghini, a Seat és az Audi, és közös épületben látható a Bentley és a Bugatti. Legizgalmasabb látványossága a két "Autótorony": a kör alapú 20 emeletes épületek hatalmas garázsokként funkcionálnak. Ugyan üvegfaluk lehetővé teszi, hogy a látogatók kívülről is megnézhessék azt az összesen 800 új autót, melyet a tulajdonos érkezésig itt tárolnak, de nem szabad kihagyni a belső túrát sem a fantasztikus üvegfalú lifttel. Főként NSU modelleket találunk az altlußheimi Museum Autovisionban. Az öt különböző kiállítás a közlekedés, autógyártás különböző időszakait mutatja be, így azoknak is jó program, akiket nem egy bizonyos autófajta, hanem úgy általában a közledés nyűgöz le.

5. Olaszország Nemzeti Autómúzeuma (Museo Nazionale dell'Automobile) Torinóban található; nem csak olasz autók, hanem 8 ország közel 200 autótípusa látható itt, köztük az első olasz autók is (pl egy 1896-os Bernardi). Ferrari-rajongók, szurkolók kötelező olaszországi programja a maranelloi istálló és a múzeum meglátogatása: a kiállítás folyamatosan változik, nem csupán az autók és megnyert serlegek emlékhelye ez! Évente mintegy 200 000 látogatója van - számukra jó hír, hogy a közeli Modenában újabb látványosságot érdemes mostantól felkeresni. Enzo Ferrari szülőházában 2012. márciusában nyílt múzeum, ahol az első kiállításon nem csupán pazar Ferrarik láthatóak, hanem minden ami a legenda születésével kapcsolatos. (Remek képgaléria a Nol.hu-n!) És ha már Modenában járunk -  gyönyörű Maseratik tekinthetők meg a Panini Museum gyűjteményében. 2001 óta Sant'Agata Bolognese ad otthont a Lamborghini múzeumának. Aki végignézte a múlt és jelen legszebb és legjobb modelljeit, annak lehetősége van a gyár meglátogatására, így lehet ismerkedni a gyártás folyamatával is.

 

6. London egyik talán kevésbé ismert látványossága a London Motor Museum. (Az igazsághoz tartozik, hogy nem Londonban, hanem annak egyik elővárosában, Hayesben található.) Több mint 100 egyedi autó látható itt, sokukat filmekből is ismerhetjük; különleges modell például Starsky és Hutch dedikált autója. A gyűjtemény legrégibb darabja az 1930-as évekből származik. A dél-angliai Beaulieu-ben várja látogatóit a National Motor Museum, ahol több mint 250 autó és motorkerékpár, egy 1930-as évekbeli szerelőműhely és csak idén 50 darab Bond-autó is megtekinthető. Az ideiglenes kiállítás (Bond in Motion) apropója a Bond-filmek születésének 50. évfordulója, és valószínűleg sokáig ez az egyetlen lehetőség, hogy ezeket a csodás járműveket egyszerre, egy helyen tudjuk megcsodálni.


 

Egyedülálló kiállítóhelye van a Bentley-nek: a csodás sussexi birtokon nem csak a régi autók szerelmesei találják meg a számításukat (1904-30 közötti modellek gyűjteménye látható itt) hanem az angol táj és kultúra rajongóinak is tetszeni fog a klasszikus angolkert, a madárrezervátum és a birtok tradicionális épületei. Német márka angol földön - a brooklands-i Mercedes-Benz World az egész család (igazából inkább csak a férfiak) számára nyújt kikapcsolódást: a kiállítások mellett néhány Mercedes modellt ki is lehet próbálni!

7. Angol márka osztrák földön: a világ legnagyobb Rolls-Royce gyűjteménye Ausztriában, Dornbirban található. A háromszintes, 3 000 négyzetméteres kiállítóteremben minden megtalálható, ami a Rolls-Royce-szal kapcsolatos. A földszinten a gyűjtemény 20 leghíresebb Rolls-Royce-a tekinthető meg, melyek közül néhány a királyi család tulajdonából került ide.

8. Akinek mindez nem elég, az látogasson el Franciaországba, a világ legnagyobb autós múzeumába. A Cité de l'Automobile Mulhouse-ban várja látogatóit, kiállítótermeiben több mint 400 autó látható, sokat ki is lehet próbálni. Egyedi gyűjteményük van gyermek játékautókból, és izgalmas, interaktív programokat kínálnak a legkisebb látogatóknak is. A gyűjtemény egyik éke az a Bugatti-Veyron, mely 250 km/h száguldás után 10 másodperc alatt képes megállni!

Persze a sort még sokáig lehetne folytatni - akit érdekel a téma, az a wikipédia megfelelő oldalán csinos listát talál.

 

Forrás : www.vojazs.blog.hu

Keresés