I. Tudjon meg többet a herpeszről !

1. Mi is az a herpesz ?

Egy vírus okozta betegség, melynek leggyakoribb tünete a száj környékén megjelenő hólyagos kiütés, de herpeszes seb a test más részein is megjelenhet (nemiszervek). Az emberek többsége már gyermekkorában találkozik a herpesz vírussal, az érintettség pedig rendkívül gyakori, a felnőtt lakosságnak nagy része fertőzött - annak ellenére, hogy nem tapasztal tüneteket. A herpesz két fő típusa: ajakherpesz és genitális herpesz.

2. Mik a legfontosabb előzetes tünetek ?

A bőr feszülése, bizsergő érzés, viszketés, levertség, rossz közérzet jelzi előre. Ha nem kezelik, szúró fájdalom mellett 1-2 napon belül megjelennek a herpeszes hólyagok. (Hasonló tünetek a nemi szervek környékén is jelentkezhetnek.)

3. Mik a herpesz fázisai ?

  1. bizsergés, viszketés, égő érzés
  2. vizes hólyagocskák (vezikulák) fázisa
  3. sebek (léziók), a kipukkadt hólyagok helyén
  4. pörkösödés (varosodás)

A gyógyulási idő általában 1 hét (5-7 nap). A kezelést már a bizsergés fázisában (az első 8-12 órában) el kell kezdeni, ezért mindig jó, ha kéznél van egy Telviran® krém.

4. Milyen tényezők aktivizálhatják a vírust ?

  • erős UV sugárzás (pl. téli-nyári napfény, szolárium)
  • kimerültség
  • várandósság
  • fizikai / lelki megerőltetés
  • gyomorrontás
  • nőknél menstruáció
  • bizonyos ételek
  • sérülés
  • stressz

5. Hogyan terjed a herpesz vírus ?

Érintkezés útján terjed, rendkívül fertőző, de az egészséges szervezet többnyire hatékonyan védekezik ellene. Sokan még csak nem is sejtik, hogy lappang bennük.

6. Meddig kell együtt élni a vírussal ?

Aki megfertőződik, az egy életen keresztül együtt él vele, de a tüneteket nem tapasztalja állandóan, sőt, lehet, hogy sohasem. A vírus a fertőzés helyéről az idegrostokon keresztül az idegdúcokba vándorol és ott nyugvó állapotba kerül. Amikor a szervezet immunrendszerének stabilitása valamilyen okból megbomlik, előjöhet a betegség.

7. Milyen gyakori a Herpes genitalis ?

Szerencsére ez a típus sokkal ritkábban fordul elő, leginkább a fiatal felnőtteket fertőzi és a nemi szervek tájékán okoz kellemetlen tüneteket. Az ajakherpesz is könnyen átterjed erre a részre. Amennyiben nemi herpesz gyanúja van, forduljon orvoshoz.
Bármilyen herpesz fertőzés esetén javasolt a nemi érintkezéstől tartózkodni!

II. Herpeszveszély !

1. Herpesz terhesség idején...

Vannak kiemelten herpesz-veszélyes időszakok, ilyen például a terhesség.
Előfordulhat, hogy a terhesség alatt gyakrabban jelentkeznek a herpesz tünetei, illetve az is előfordulhat, hogy az édesanya a szülés folyamán átadja a betegséget az újszülöttnek.

A terhesség alatt a kismamák immunrendszere nagyobb terhelés alatt van a szokásoshoz képest, így nem ritka, ha a szervezetben egyébként mindig jelen lévő herpeszvírus akut formában megjelenik náluk.

Ilyen esetben a helyi kezelés és a fertőzési lehetőségek elkerülése javasolt.

A terhesség alatti herpesz kiújulás a babánál fejlődési rendellenességet nem okoz, ám a szülésvezetést befolyásolhatja. Ha a szülés idején aktuálisan látható a herpeszes elváltozás, akkor császármetszést szoktak végezni a baba fertőződését elkerülendő.

Minden csecsemőt, akinél felmerül a herpesz vírus gyanúja, vizsgálni és kezelni szükséges.

2. Herpesz a gyerekeknél...

Gyerekeknél leggyakrabban a Herpes simplex 1 típusú vírus figyelhető meg: a száj nyálkahártyáján, illetve az ajkakon hólyagok jelennek meg, ezek helyileg kezelhetők.

A másik tipikus gyerekbetegség a bárányhimlő (Varicella zoster), amelynek lappangási ideje 2-3 hét. Test szerte hólyagok jelentkeznek és a bőr mélyebb rétegeit is érintheti. A bárányhimlőből való felgyógyulás után életre szóló immunitás marad vissza. A Varicella zoster felnőtt korban övsömört okoz.

3. Összefüggések a stressz és a herpesz között ...

A herpesz megjelenésében nagy szerepe van a stressznek. A stressz gyengíti az immunrendszert, valamint segítik a vírus kitörését.

A stressz csökkentésével a herpesz előfordulási aránya is csökkenthető. A mai, rohanó világban sok a dolgunk, mindig aggódunk, sietünk, idegeskedünk. Érdemes tehát időről-időre saját magunk érdekében kiengednünk a gőzt, például testmozgással, környezetváltoztatással, pihenéssel, relaxációval!

III. Nem biztos, hogy herpesz !

Nem minden herpesz, ami elsőre annak látszik! Figyeljünk oda a különböző tünetekre, mert a kezelések eltérhetnek!

1. Afta

A szájnyálkahártyán megjelenő, fájdalmas, gyulladásos udvarral körülvett felületes hámhiány az afta. Elsősorban a szájüregben figyelhető meg a pofa, az ajkak, a szájpad, a nyelv és a garat nyálkahártyáján. Az afta általában egy 2–3 mm-es fájdalmas fekély, amelyet fibrin fed, és ettől lesz fehér színű. Spontán jelenik meg, és spontán tűnik el.

Gyermekkorban gyakran előforduló betegség, amely gyorsan elmúló néhány napig tartó gyulladásként jelentkezik. Felnőtteknél 5-14 napig tart, majd magától elmúlik.

Az afta nem igényel orvosi ellátást, de elhúzódó panaszok esetén vagy, ha nagy számban jelentkeznek a gyulladások, akkor érdemes szakemberhez fordulni.

IV. Tények és tévhitek a herpeszről

1. Tények:

- Léteznek bizonyítottan hatékony szerek a herpesz kezelésére – Igaz !

Az aciclovir nevű hatóanyagot tartalmazó termékek, mint a Telviran® krém gyorsan és hatékonyan kezeli a herpeszt. A házi gyógymódok alkalmazása azonban nem javasolt, ugyanis könnyen még nagyobb bajt okozhatunk vele!

- Sérülések is előidézhetik a herpeszt – Igaz !

Apróbb sérülések is könnyedén vezethetnek herpeszkitöréshez, például az ajkak harapdálásával.

- Gyógyíthatatlan és kiirthatatlan – Igaz !

A különbözős gyógyszerek, krémek a vírus szaporodását állítják meg, kiirtani a szervezetből a kórokozókat nem képesek. A herpesz önmagától is elmúlik, de vírusellenes szerek alkalmazásával a gyógyulás folyamata felgyorsítható, a tünetek enyhíthetők.

- Nem szabad a hólyagokat leszedni – Igaz !

Mindenképpen várjuk meg, amíg a hólyagok leszáradnak és begyógyulnak. Nyomkodni nem szabad, mert a hólyagokban lévő folyadék fertőző. Ráadásul, ha kapargatjuk, nyomkodjuk a herpeszt, az nehezebben gyógyul.

- A herpesz megjelenésének kiváltó oka lehet a stressz – Igaz !

A herpesz megjelenésében nagy szerepe van a stressznek. A stressz gyengíti az immunrendszert, valamint segíti a vírus kitörését.

- Megelőzhető a herpesz, illetve enyhíthetők a tünetek vitaminbevitellel – Igaz !

A C-vitamin egy antioxidáns, egyaránt részt vesz a fertőzések és a vírusok ellen védő ellenanyagok és a fehérvérsejtek termelésében. A cink segít az immunrendszer egészségének fenntartásában és azoknak a vírusoknak az elpusztításában, amelyek akkor támadnak, amikor az ember kimerült állapotban van.

2. Tévhitek:

- Az emberek többségén rendszeresen jelenik meg herpesz – Nem igaz !

A különböző herpeszvírusok valóban a legelterjedtebb vírusok közé sorolhatóak: az emberek nyolcvan százaléka hordozó, de a felnőttek csupán 20 százaléka betegedik meg – azaz jelenik meg rajta időről-időre a herpesz.

- Csak gyerekként, fiatalon lehet elkapni – Nem igaz !

A herpeszvírus kortól függetlenül terjed. Az újszülöttek is elkaphatják (szülés során is megfertőződhetnek, ahogy a későbbi szoptatás során is), és az is találkozhat vele, akinek még sosem volt: például, ha olyan evőeszközzel étkezünk, amelyet más, herpeszvírussal fertőzött személy használt és az eszköz nem lett fertőtlenítve; vagy például a herpesz genitalis (nemi szerveken jelentkező herpesz) nemi érintkezés útján terjed.

- Csak fájdalmas hólyagok formájában jelentkezik a vírus – Nem igaz !

Az ártalmatlan ajakhólyagocskáktól (HVS 1 és 2) az életveszélyes agyhártyagyulladásig széles a skálája azon betegségeknek, amelyeket herpesz vírusok okoznak.

- A citromlé vagy az ecet jó a herpeszre – Nem igaz !

Kimarhatják, kiszáríthatják a bőrt, ami csak még fájdalmasabbá teszi a herpesz gyógyulását.

 

Forrás : www. telviran.hu

http://www.telviran.hu/#sl

Keresés