A szem körüli bőr szívbetegségről árulkodhat

A szívbetegségek tünetei egyes páciensek esetében a szem környéki bőrből is megállapíthatóak - állítják a British Medical Journal című orvosi lapban megjelent cikk szerzői.


      Kutatások ugyanis igazolták, hogy a vérben lévő lipidek magas szintje a szemkörnyéki bőr sárgás elszíneződését okozhatja. A xanthelasma-nak nevezett kórkép apró, sárgás csomókkal jár. Az elszíneződéseket jóindulatú, kozmetikai jellegű tünetként értékelik a szakemberek, amely kortól függetlenül jelentkezhet, leggyakrabban azonban a középkorúaknál tapasztalható. Nemrégiben egy olasz kutató érdekes, kulturális jellegű adalékkal szolgált: Mona Lisa bal szemének környékén a xanthelasma jeleit vélte felfedezni.

      Dán tudósok úgy gondolták, érdemes tovább vizsgálódni az elszíneződéssel kapcsolatban, hátha a sárgás foltok a magas koleszterinszint következtében kialakuló szív- és érrendszeri betegségekről is árulkodhatnak. A Koppenhágai Szívkutatás (Copenhagen City Heart Study, CCHS) részét képező felmérésében 13000 harminc évnél idősebb felnőtt vett részt.

      Azoknál, akik szeme körül sárga foltok jelentkeztek, nagyobb valószínűséggel diagnosztizáltak korábban szívbetegségeket és szívinfarktust az egyéb rizikófaktorok, pl. elhízás vagy magas koleszterinszint kiszűrése mellett is. Összességében a xanthelasma tünetét mutató férfiaknál 12 százalékkal, nőknél pedig 8 százalékkal nagyobb volt a szívinfarktus kialakulásának kockázata, mint azoknál, akiknél nem tapasztalták a szem körüli sárgás elszíneződést.

     A felfedezett összefüggés természete nem egyértelműen megállapítható. Annyi azonban bizonyosra vehető, hogy az egyébként tünetmentes pácienseknél a szem közüli elszíneződés okot adhat egy alaposabb szív- és érrendszeri vizsgálatra.

 

Forrás : www.origo.hu

Keresés