A férfi termékenység dióval, tökmagolajjal fokozható

Egy amerikai vizsgálat szerint a keringési rendszerre gyakorolt jótékony hatása mellett a férfi nemzőképességben is fontos szerepe van egy bizonyos omega-3 zsírsavnak. A dokozahexaénsav (DHA) az egészsgéges spermiumok képződéséhez szükséges. Az egészséges zsírsav a tengeri halakban, illetve a lenmag- és tökmagolajban, a mandulában és a dióban található meg nagyobb mennyiségben.

 

    Az egészséges spermiumok feji végén található "sapka", az ún. akroszóma kulcsfontosságú a megtermékenyítésben. Az akroszómában vannak ugyanis azok a speciális enzimek, amelyek  a petesejttel való találkozáskor feloldják annak burkait, lehetővé téve a megtermékenyítést.

      Az Illinois-i Egyetem kutatói voltak az elsők, akik kimutatták, hogy a hímivarsejtek érése során a hosszú szénláncú omega-3 zsírsavak közé tartozó dokozahexaénsav (DHA) nélkülözhetetlen az akroszóma működőképes szerkezetének kialakulásához.

      A kutatók olyan egereken végezték vizsgálataikat, amelyekben hatástalanná tették a DHA szintéziséhez szükséges gének egyikét. Azt találták, hogy a DHA hiánya miatt a mutáns egerek terméketlenek voltak, ám amikor az állatok egy csoportjának DHA-val dúsított eledelt adtak, azok ismét képesek voltak utódokat nemzeni.

    A kutatók ezután azt vizsgálták, milyen szerepe van a DHA-nak az egészséges spermiumok képződésében. Konfokális lézer pásztázó mikroszkóp segítségével az állatok heréjéből készült vékony, élő szövetszeletkékben követték nyomon a spermiumsejtek kifejlődésének állomásait. Az enzimek útját fluoreszcens anyaggal tették láthatóvá a sejtekben.

     A mikroszkópos vizsgálat azt mutatta, hogy DHA hiányában ugyan létrejönnek az akroszóma enzimeit tartalmazó kis hólyagok, ezek azonban nem olvadnak össze sapkaszerű struktúrává, vagyis nem jön létre maga az akroszóma.

     A DHA a hétköznapi táplálékok közül a tengeri halakban, illetve a lenmag- és tökmagolajban, a mandulában és a dióban található meg nagyobb mennyiségben.

 

Forrás : www.origo.hu

Keresés