Hasznos tippek a PIN kódok megjegyzéséhez


Ha 1234, vagy 1111 a PIN kódod, akkor nagyon gyorsan tégy valamit ez ellen, hiszen nem vagy biztonságban. Adunk hozzá pár tippet.

A Cambridge-i Egyetem felmérése szerint a jelen cikket olvasók közül valószínűleg sokan használják az „1111", vagy „1234" számsorokból álló PIN kódot. Az is előfordulhat, hogy valaki nem csak egy esetben, hanem a telefonjához, sőt, a bankkártyáihoz is ezeket a számokat használja. Ha ez tényleg így van, akkor érdemes sürgősen változtatni ezen, hiszen a tárcánk, mobilunk elhagyásával nagyon gyorsan bajba kerülhetünk.


PIN para

Önmagában már az is elég komoly probléma, hogy mindössze négy számjegyből álló PIN kódokat használunk, de valószínűleg ez így is fog maradni egy jó ideig, hiszen ennél többet az emberek nem is nagyon tudnak megjegyezni, illetve a bankok biztonsági rendszere jó ideje ezt a szabványt használja. Ha már ez így van, akkor érdemes nekünk megpróbálni bonyolultabb, de legalábbis véletlenszerű kódokat választani, majd azokat sikeresen meg is jegyezni, hiszen az azért nem árt.

Több tanulmány és felmérés bizonyította, hogy olyan sokan használunk egyszerű, ismétlődő, vagy valami alapján könnyen megfejthető PIN kódokat, hogy ha egy tolvaj összeszedhetné a város összes bankkártyáját, akkor minden 18. esetben könnyen meg tudná fejteni a kódot. Ijesztő, nem igaz? Persze lehetőség van a kártyák letiltására, ha elveszítjük, de mi van akkor ha fizikailag nálunk marad a lapka, és csak az azon lévő adatokkal élnek vissza (card skimming)? Ez esetben már csak akkor jövünk rá, hogy baj van, amikor már késő bármit is tenni. A lényeg, hogy rendkívül hanyag, kiszámítható módon választunk PIN kódot, ami főleg annak fényében gond, hogy csak négy számjegyről van szó, illetve rendre megváltoztatjuk a bankoktól, mobilszolgáltatóktól kapott számsorokat, mondván, hogy az újra majd könnyebben fogunk emlékezni.

Ne legyünk nyugodtak akkor sem, ha megvan a kártyánk

Ne legyünk nyugodtak akkor sem, ha megvan a kártyánk


Mindezt általában tetézzük még azzal is, hogy a kódokat átadjuk másoknak (családtagok, barátok, ügyintézők), sőt, azt is elkövetjük, hogy ugyanazt a kódot használjuk minden azonosítás alkalmával. A születésnapi dátumok kódként való bevetése ugyanekkora probléma, főleg, ha a kártyánkat a személyes iratainkkal együtt lopják, vagy veszítjük el. Arról nem is beszélve, amikor egy kis cetlin tároljuk a számokat a kártyára ragasztva, hogy még könnyebb legyen a dolga annak, aki megtalálja, ellopja azt. Most akkor mindenki nézzen magába és gondolja végig, hogy ezek melyike igaz rá. Itt az ideje tehát, hogy megtanuljunk pár praktikát az új kódok kiválasztásával és megjegyzésével kapcsolatban.


Trükkök az új PIN kódhoz

Az első tanács, hogy a négy számjegy kiválasztásánál kerüljünk minden olyan kombinációt, ami valahogyan a személyünkkel összefüggésbe hozható: dátum, gyerek születésnapja, vagy akár a számbillentyűn tipikusan használt számok, mint „3692", a „1472", vagy „1478". Ne használjuk a személyi számunk, irataink azonosítójának utolsó, első számjegyeit, ahogy a mobilszámunkat se vegyük alapul, amikor kiválasztjuk a számokat.

Készíts mondatot a PIN kódból: az egyik tanács szerint válasszunk négy véletlenszerű számot a neten található véletlenszám generátorok valamelyikével, és hozzunk létre szavakat a számjegyek kezdőbetűivel. Ha például a PIN kód úgy szól, hogy „9583", akkor ez leírva „kilenc, öt, nyolc, három". Vegyük a számok négy kezdőbetűjét (KÖNYH) és alkossunk belőle egy olyan mondatot (pl. Killer Ököl Nyakra Hárít), amit nagy eséllyel megjegyzünk, és amiből aztán később könnyen vissza tudjuk fejteni magát a kódot is. Itt az első és utolsó szónál arra is figyeljünk, hogy a „k", illetve „h" betűk a kettőt és a hatot (hetet) is jelezhették volna, így vegyük bele a kilenc és a három második betűjét, az „i"-t és az  „á" betűt.

Ne legyen ugyanaz a PIN kód mindenhol

Ne legyen ugyanaz a PIN kód mindenhol


Titkosítsd a számot: korábban már tanácsoltuk, hogy ne írjuk le sehova a kódsorokat, megkönnyítve ezzel mások dolgát. Ha mégsem bízunk magunkban, akkor legalább ezt úgy tegyük, hogy nehéz legyen megfejteni, vagy egyáltalán rájönni arra, hogy az egy PIN kód. A korábbi példát véve járjunk el úgy, hogy a számok mellé beteszünk egy-egy nullát (090508030), és ezt a számsort már nyugodtabban tehetjük be a tárcánkba. Mivel ezt még elég könnyű megfejteni, akkor tegyünk be bármilyen két számot (és ezt variálhatjuk, ameddig csak akarjuk) mindegyik elé és mögé: 65944562858325, és ha a metódust megjegyeztük legalább, akkor is megoldott a PIN kód tárolása. Sőt, ha mindezt bevisszük kontaktként a mobilunk névjegyzékébe, akkor plusz egy felület van, ahol valamennyire biztonságosan tároljuk a kódot.

Válassz úgy, hogy az csak neked jelentsen valamit: ha létezik olyan, mások által nem ismert számsor, ami semmiféle módon sem kapcsolható össze a velünk kapcsolatban elérhető információk egyikével sem, akkor ez is jó megoldás lehet. Ilyen lehet például a kedvenc kosárlabdázónk születési dátuma (hacsak nincs a róla készült fotó a pénztárcában), egy kedves ismerős mobilszámának utolsó négy számjegye, vagy éppen annak a trolinak/busznak/HÉV-nek az azonosítószáma, amivel gyakran utazunk. Bármi felhasználható, csak négy számot kell belőle faragni és ügyelni arra, hogy ne legyen egyértelmű még annak sem, aki valamennyire ismer bennünket.

Úgy tűnik a négy számjegy örök

Úgy tűnik a négy számjegy örök


Matekozd ki az új PIN kódot: fogjuk a PIN kódunk (9583) négy számjegyét és adjunk hozzá mindegyik számjegyhez egyenként ötöt (vagy 10-et, vagy bármennyit) és az így kijött kódsort (4038) már bátrabban lejegyezhetjük, hiszen csak mi tudjuk, hogy mi a trükk mögötte. Ehhez is az kell persze, hogy a megoldás kulcsát ne felejtsük el, de ha egyszer elvégeztük az összeadás, kiadás, szorzás műveletét, akkor már talán nehezen felejtjük el.

A legbiztonságosabb persze akkor is az, ha kérünk egy teljesen új számot a banktól és azt úgy igyekszünk megjegyezni, hogy sehova nem írjuk le, és akár a fenti technikák valamelyikével, vagy úgy, hogy egy nap ötszázszor elismételjük, vagyis egyszerűen megjegyezzük. Ekkor azonban még mindig csak egy kódról van szó, és nem ritka, hogy valaki három, négy bankkártyát használjon párhuzamosan. Mindezzel együtt érdemes az interneten használt jelszavainkat is átnézni, hiszen hajlamosak vagyunk arra, hogy mindenhol ugyanazt használjuk, ami szintén sok veszélyt tartogathat. Ha valakinek egyéb praktikái vannak a témával kapcsolatban, az bátran ossza meg velünk a hozzászólásokban!

 

Forrás : www.technet.hu

Szerző : Horváth Balázs

Keresés