A benne lévő antioxidánsok legyengítik a baktériumokat...


Amerikában tudósok egy csoportja bizonyította, hogy a vörös áfonyában található hatóanyagok meggátolják a fogszuvasodás kialakulását.

A kutatók a Rochesteri Egyetemről teszteltek két antioxidánst, a quercetint és a myricetint, a fogszuvasodáskor megjelenő Streptococcus mutans baktérium ellen.

Nem arról szólt a kísérlet, hogy a betegek ettek volna áfonyát, hanem laborban tesztelték, hogy az antioxidánsok milyen hatást gyakorolnak a baktériumra. Bizonyítást nyert a kísérlettel, hogy ilyen körülmények között a baktériumok képtelenek elősegíteni a plakkok kialakulását, hiszen az antioxidánsok legyengítették őket.

Ahhoz, hogy kiderüljön, pontosan mekkora adag szükséges a plakk kialakulásának megakadályozásához, további vizsgálatok szükségesek.

 

 

 

 

Forrás: Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület

Keresés