Gondolkodtál már azon, hogy melyek azok az ételek, amelyek annyira egészségtelenek, hogy jobb lenne elkerülni őket? Egyes adalékanyagok, úgymint a hidrogénezett növényi olajok, az akrilamidok és a nitrátok bizonyítottan káros hatásúak.



Akkor fogod csak tudni eredményesen elkerülni a kockázatos élelmiszereket, ha már sikerült azonosítani a potenciálisan veszélyes összetevőket, melyek rákkeltő hatásúak lehetnek. Ezek egy része a kajához tett olyan adalékanyagok, vegyi anyagok, melyek megváltoztatják vagy fokozzák az étel ízét, megőrzik az eredeti állagát, vagy épp tartósítják az adott ételt. A kulcsfontosságú lépés az ilyen anyagok elkerülése során, hogy ismerd őket, így amikor legközelebb vásárolni mész, már odafigyelhetsz, mi kerül a kosárba.

A rákos sejtek (tumor) fejlődését részben segíti a magas vércukorszint, ugyanis azt használják fel önmaguk életben tartásához. Ezért van az, hogy ha sok édességet, vagy hozzáadott finomított cukrot, egyszerű szénhidrát tartalmazó dolgokat eszel, ajkkor azzal jelentősenmegnöveled a véredben keringő cukor mennyiségét (glükóz), a rákos sejtek (tumor) pedig ebből fognak táplálkozni, így könnyebben és nagyobb mértékben tudnak szaporodni és terjedni a szervezetedben. Nincs olyan biológiai rendszer, ami sejtszintű biokémiai folyamatait a megfelelő „energiahordozó vagy nyersanyag” nélkül el tudná látni, életképes lenne nélküle, így van ez a rákos sejtek esetében is.

Ezért az egyik rákellenes stratégia az, hogy olyan étrendet folytatsz, amely segít csökkenteni a rákos sejtek terjedésének kockázatát, például alacsony glikémiás indexű ételeket választasz. Tehát kerülöd a finomított cukorféleségeket, mindet.

Ugyanígy a finomított lisztféleségeket, például fehérliszt, kerülöd az édesítőszerek használatát és legfőképp tartózkodsz a hozzáadott édesítőszert tartalmazóüdítőktől és más hasonlóan cukros innivalóktól. A visszafogott szénhidrátfogyasztás nem csak a rákos sejtek terjedését segít csökkenteni, hanem azáltal a magas vércukorszint, vagyis a 2-es típusú diabétesz kialakulása is megelőzhető.

Milyen, elkerülendő összetevőket kell keresni a termékek címkéin: magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup, finomított cukor, szacharóz, fehér liszt és az abból készült dolgok, fehér rizs.

A hidrogénezett növényi olajok veszélyei

A hidrogénezett vagy részben hidrogénezett növényi olajok szintén kockázati tényezőt jelentenek az egészségre nézve, hiába természetes és akár még egészséges kiindulási anyagból készülnek. Az eljárás során az olajat hevítik hidrogén jelenlétében és fém katalizátorok mellett. Az eljárással jelentősen megnövelhető a termék szavatossági ideje, azonban a folyamat során nem elhanyagolható mennyiségű transz zsírsav keletkezik, ami káros és rákkeltő, a termék címkéjén az összetevők felsorolásánál pedig csak a 0,5 g-nál nagyobb mennyiséget kell feltüntetni adagonként (tálalási vagy adott mennyiségre vonatkoztatott) a transz zsírsavakból.

Ezzel csak az a baj, hogy a gyártók kijátsszák a feltüntetési kötelezettséget azzal, hogy az adagok méretével manipulálnak, úgy módosítják a termék adagolását, hogy az egységre vonatkoztatott összetevők felsorolásánál a transz zsírsavak mennyisége ne érje el a 0.5 grammot, így nem kell feltüntetni a címkén se. Sajnos így működik a modern termékismertető, összetevő lista megalkotása, például megadják, hogy egy falatnyi termékben mi minden van, de az nem egyenlő egy „normál adag” étellel, ugye hogy nem.

Amellett, hogy a transz zsírsavak rákkeltő hatásúak, még egy sor szív és érrendszeri problémáért is felelőssé tehetőek, rontják az anyagcsere hatékonyságát, és szintén ezek tehetők felelőssé a hasi zsírpárnák kialakulás miatt, melyek idővel nyomják a belszerveket (szív, máj), ami szintén nem egészséges. Ráadásul nem minden zsírsav „rossz”, a baj csak az, hogy az esszenciális zsírsavak sérülnek, eltávolításra kerülnek a hidrogénezés folyamata során.

Pedig az esszenciális zsírsavakra nagy szüksége van a szervezetnek. Komoly problémát jelent az, hogy a transz zsírsavak által kiszorulnak az esszenciális zsírsavak, ugyanis azokat helyettesítve elfoglalják a helyüket, de nem töltik be az esszenciális zsírsavak szerepét. Így csak „döglött” súlyt jelent a szervezet számára (torzult a szerkezetük, hiányoznak létfontosságú elemek, viszont azok helyén káros anyagok vannak).

A hidrogénezés után a folyamaton átesett zsírsavak már nem képesek ugyanazt a biokémiai funkciót betölteni, amire eredetileg hivatottak lennének (életfontosságú sejtfunkciók támogatása: agysejtek működésének segítése, hormontermelés, mirigyek működésének elősegítése, oxigéntranszportban való részvétel, sejthártya működése, emésztési és védekezési folyamatok, esszenciális zsírsavak hiányába e funkciók elégtelenek lesznek).

Az élelmiszergyártók természetesen nem részletezik ezen problémákat a termék címkéjén, miért is tennék? A szervezetednek bizony szüksége van az esszenciális zsírsavakra és úgy van programozva, hogy addig legyen folyamatos a táplálékbevitel, amíg meg nem kapja a szükséges tápanyagokat. Tehát ha csak transz zsírsavak kerülnek a szervezetedbe, akkor sose lesz a szervezetednek megelégedettség érzése, mivel nem kapja meg a számára szükséges tápanyagokat.

A probléma pedig ebből következik: a rákos sejteknek sok cukorra és alacsony oxigénszintre van szükségük az optimális terjedésükhöz (ami pont a számunkra nem jó), így éppen a kövér ember esetében találják meg a számukra ideális környezetet.

Az akrilamidok, mint az egyik fő veszélyforrás

A transz zsírsavak jellemzően gyakran a sütési folyamat során képződnek, így ennek kapcsán érdemes szót ejteni ezen kockázati tényezőkről is.

Az akrilamidok nem hozzáadott anyagok, hanem a sütési folyamat során keletkeznek. Rendszerint ha sok keményítőt tartalmazó ételeket (például burgonya) magas hőnek sokáig ki vannak téve, akkor akrilamidok képződnek. Egy svéd tanulmány szerint az akrilamidok képesek rákot okozni és ezt patkányokon végzett kísérletekkel be is bizonyították. Az emberre gyakorolt hatását és keletkezésének körülményeit pedig intenzíven és behatóan vizsgálják napjainkban is.

Nátrium-nitrit és nitrátok

Az élelmiszergyártók szánt szándékkal adagolnak nátrium-nitritet az egyes ételekhez. Ezt a karcinogén vegyületet leginkább a feldolgozott húsfélékhez adagolják (hot dog, szalonnakészítmények és minden olyan étel, mely élénk, pirosas színével jelzi, hogy még friss). Évtizedekkel ezelőtt a húsárukat még konyhasóval tartósították, azonban a huszadik század közepétől az élelmiszergyártók áttértek a nátrium-nitritre, mint tartósítószerre a nagyüzemi termelés során. Ez a kémiai anyag felelős a húskészítmények élénkpirosas színéért, amit a vevőkidőközben teljesen megszoktak és előnyben részesítenek minden mással szemben.

Azonban manapság, amikor a hűtési technikák szinte tökélyre lettek fejlesztve (hűtőszekrények, fagyasztók széleskörű elterjedése) és már nem kell tartani az étel romlásától (baktériumfertőzések, főként botulizmus kockázata), az élelmiszergyártók mégis folyamatosan nátrium-nitritet adagolnak a húskészítményekhez azért, hogy ezen termékek frissnek és kívánatosnak látszódjanak. A nitritek önmagukban még nem okoznának problémát. Ráadásul a táplálkozás során több nitrit kerül a szervezetbe növényi eredetű forrásból, mint húsfélékből. Azonban az emésztési folyamatok során a nátrium-nitritből nitrózamin képződik és ez az anyag lesz felelős a problémáért. A nitrózamin egy erőteljes rákkeltő hatású anyag, azonban nem minősül összetevőnek (mert ugye eredetileg nem volt az élelmiszerben), így jelenléte gyakran figyelmen kívül marad. A nitrózaminok előfordulhatnak még olyan élelmiszerekben melyek savanyítási eljárással, füstöléssel, olajban sütéssel készülnek (sör, sajt, halkészítmények és természetesen a dohányfüstben is jelen vannak). Az összetevők ismerete még nem elég ahhoz, hogy össze lehessen állítani egy precíz feketelistát a káros élelmiszerekről, melyeket mindenképp kerülni kellene. Hanem figyelmesen és aktívan kell olvasgatni a termékek címkéit és keresni a káros anyagokat vagy az azokra utaló jeleket. Íme, az öt leginkább kerülendő élelmiszer.

- Hot-dog: A rákellenes szervezetek szerint a gyerekeknek nem szabadna többet enni, mint 12 adagot egy hónapban (jobb esetben még ennyit se kéne), mert kockázatos. Ha mégse tudnád megállni, akkor keress olyanokat, melyekben nincs vagy csak csekély mennyiségű a káros anyag tartalom.

- Feldolgozott húskészítmények, bacon szalonnák: A húsban szinte ugyanannyi nátrium-nitrit található, mint a hot-dogban. Egyesek esetében nincs nitrit, de azok ritkábbak és rendszerint a biotermékeket áruló üzletek polcain találhatod azokat. A bacon szalonna szintén jelentős mennyiségű telített zsírsavat is tartalmaz, ami szintén növeli a rák kockázatát, beleértve a mellrákot is. Minél jobban visszaszorítod ezen ételek fogyasztását, annál többet teszel az egészségedért, főként a szíved fogja meghálálni a zsíros ételek kerülését.

- Fánk (és más olajban sült tésztaféleségek): Ezek jelentős mértékben tartalmaznak hidrogénezett növényi olajat, fehérlisztet, cukrot és nem mellékesen akrilamidokat. Lényegében az egyik legrosszabb, rák előidéző ételcsoport, amivel csak találkozhatsz. A legtöbb élelmezési szakértő egyetért abban, hogy ezek a legkárosabb élelmiszerek és sajnálatos módon a gyerekek igen sokat fogyasztanak ezekből.

- Sült krumpli: Már az elkészítése se bíztató, hidrogénezett olajban és magas hőmérsékleten sütik a krumplit, sőt egyes gyorséttermi láncoknál még cukrot is adnak hozzá, hogy minél ellenállhatatlanabb legyen az. Nem csak a vérerekre káros, mivel eltömik azokat a felhalmozódott transz és telített zsírsavak, hanem emellett még akrilamidokat is tartalmaz, így igen erős rákkeltő hatású és tiltani kéne a forgalmazását.

- Chips, édes és sós sütik: Az előbbiek sok sót, akrilamidot, zsírt, az utóbbiak pedig rendszerint fehérlisztet, cukrot és sok transz zsírsavat tartalmaznak. Ráadásul nem elég csak figyelmesen elolvasni a termék címkéjét, hanem dekódolni is kell annak tartalmát, ugyanis a gyártók trükköznek és megpróbálják megtéveszteni a vásárlókat másféle elnevezések használatával. Így gyakorlatilag elrejtik a káros összetevőket az óvatlan vásárlók elöl. Például: az MSG.t letudják azzal, hogy csak az élesztőkivonatot tüntetik fel, amiben benne van a monoszódium-glutamát, vagy addig manipulálnak javasolt adagok (vagy az egységre vonatkoztatott tápérték táblázattal) méretével, amíg azt nem tudják ráfogni, hogy a termék transzzsírsavaktól mentes, még akkor is, ha jókora adag van benne a káros anyagból.

Azon kívül, hogy csökkentik vagy elkerülik az említett ételféleségek fogyasztását az ember, még mit tehetnek meg a rák megelőzésének érdekében?

Az alapfelállás igen egyszerű: csak feldolgozatlan és lehetőleg egészben kapható élelmiszerféleségeket kell enni, lehetőleg nővényi eredetűeket túlnyomó részben.

Olyan ételeket kell előnyben részesíteni, melyek bőségesen tartalmaznak omega-3 zsírsavat és más esszenciális zsírsavféleségeket. Sok zöldség-gyümölcsfélét érdemes fogyasztani (soknak rákellenes képességet tulajdonítanak, de legalábbis jó antioxidáns hatást). A rendszeres testedzés szinte elengedhetetlen, mert a tumor nem képes fejlődni jó oxigénellátottságú környezetben. A vércukorszintet pedig normalizált értékeken kell tartani. Valamint mindenképp kerülni kell a gyorséttermeket és az „annyit eszel, amennyi beléd fér” típusú helyeket, mert ezek szinte hemzsegnek a rákkeltő anyagoktól.

Természetes C-vitaminban gazdag ételeket kell enni, mert ez a vitamin akadályozza meg a nitrit nitrózaminná alakulását és segít erősíteni az immunrendszert. A D-vitamin kiváló rákellenes hatással bír, ezért mindenképp napozz eleget, úgy 10-15 percet alkalmanként, naponta legalább (a szolárium csak rákot okoz). Mindig gondoskodj a szervezeted megfelelő vízellátottságáról, mert a szervezet csak így képes hatékonyan megszabadulni a felhalmozódott méreganyagoktól. Kerüld a dohányzást és az alkoholfogyasztást/drogozást, valamint tartózkodj a különféle kozmetikai és illatszerektől, mivel gyakorlatilag mindegyik tele van potenciálisan rákot okozó vegyi anyagokkal.

A rák megelőzése szinte létkérdés és magán a megelőzésen van a hangsúly, a WHO szerint is a rákos esetek 70%-a megelőzhető lenne egyszerű életmód és étrendbeli változtatásokkal.

Forrás : www.hotdog.hu

Keresés