Mi lesz ma ?

Kezdjük a vasúttal. Szombat reggel minden, menetrend szerint közlekedő vonat elindult, jelentősebb fennakadások, késések nincsenek a vasútvonalakon. Éjszaka több mint ezren dolgoztak a váltók és a peronok takarításán.

A havazás által leginkább érintett térségekben - Zala, Vas, Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében - sincsenek jelentősebb késések és fennakadások.

Váltőfűtő

A hótorlaszok felszámolására speciális hóolvasztó gépek, a peronok és az utasforgalmi területek csúszásmentesítésére több tízezer kilogramm mentesítő anyag áll rendelkezésre. Ahol kell, ott a váltókat napközben is folyamatosan tisztítják a MÁV készenléti szolgálatban lévő munkatársai, és a váltófűtő berendezéseket is üzemeltetik.

Ennek ellenére a hóborította területeken és a hóátfúvások körzetében váltóállítási problémák, műszaki hibák előfordulhatnak, a menetidő nőhet.

Több állomáson nagyteljesítményű, hótolóval felszerelt mozdonyok állnak készenlétben. Ha szükséges, a motorvonatok elé nagyobb teljesítményű mozdonyokat állítanak, s előfordulhat, hogy a vonat előtt közlekedő mozdony takarítja el a szél által okozott hótorlaszokat.

A Mávinform azt javasolja az utasoknak, hogy hosszabb távolságokra a vasutat válasszák, de előzetesen tájékozódjanak a közlekedési körülményekről.

Budapest

Budapesten a főutak mindenhol járhatók, a BKV járatai szombat reggel rendben elindultak. A társaság munkatársai éjszaka a legmagasabb készültségi fokozatban dolgoztak a főútvonalak és a mellékutak megtisztításán.

Budapesten péntek reggel 8 órától változó intenzitással havazott, a csapadék este nyolc óra körül szűnt meg, Budán átlagosan tíz centiméter hó esett, Pesten ennél kevesebb. A közterületfenntartók azt állítják, minden járművük folyamatosan dolgozott az éjjel, havat takarított, síkosságmentesítést végzett.


Mirelitte

Szombaton "első ütemben" az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, a hidakon, a felüljárókon, az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszain, az autópályák bevezető szakaszain, a Liszt Ferenc-repülőtérre vezető gyorsforgalmi úton, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, a lakosság ellátásában fontos logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon dolgozik a társaság.

Vidék

Nyugaton a helyzet változatlanul nehéz.

Először is Vas. Ott némi javulás állt be szombat reggelre: megállt a havazás, mérséklődött a szél ereje, de tizennyolc település még továbbra is megközelíthetetlen és tizenkilenc útszakasz járhatatlan a megyében. A 86-os számú főúton egyelőre csak a rendvédelmi szervek, a mentők és a menetrend szerinti autóbuszok közlekedhetnek.

Továbbra is úgy hatszáz kamion várakozik a kijelölt helyeken a megye területén. A tűzoltók éjszaka hat, a hóban elakadt járművet mentettek ki, hat bajba jutott embert pedig átmenetileg a kemenesmagasi általános iskola melegedőjében helyeztek el.  Egy Bobára tartó kenyérszállító járművet a reggeli órákban mentettek ki a celldömölki önkormányzati tűzoltók egységei.

Nézzük Veszprém megyét. Ott hatra nőtt az elzárt települések száma szombat reggelre, a pápai körgyűrűnél elrendelt kamionforgalom-korlátozást viszont feloldották . Balatonhenye, Mindszentkálla, Monoszló, Szentbékkálla mellett szombat reggelre megközelíthetetlenné vált Kékkút és Köveskál is, de a településeknek ellátási problémájuk nincs.

Megnyitották a 71-es főutat Örvényesnél, de továbbra sem lehet használni a 710-es, az M7-es autópályára vezető balatoni elkerülő utat. Hófúvás miatt lezárva a Zánka és Gyulakeszi, a Badacsonytomaj és Badacsonytördemic, a Kemeneshőgyész és a megyehatár, a Kemenesszentpéter és a megyehatár, valamint a Malomsok és a megyehatár közötti út, továbbá a Káptalantóti és Nemesgulács közötti bekötőút.

A Veszprém megyei tűzoltók péntek éjjel hét esetben vonultak ki elakadt járművek, közöttük egy busz segítségére.

Dekkoló kamionok...

És akkor Zala. A megye határátkelői közül Letenyénél zavartalan a forgalom Horvátország felől, Tornyiszentmiklósnál hajnal óta újból jöhetnek a kamionok Szlovénia irányából, Rédicsen azonban még mindig nem léphetik át a határt. A magyar-szlovén határon éjjelre ötszáz-hatszáz kamion torlódott fel, de a járműveket csak az M70-es autóút, az M7-es autópálya irányába engedhették át, mert a 86-os és a 75-ös főutak több szakaszon továbbra sem járhatók.

Hatvan-hetven kamion torlódott össze Zalalövő térségében is, innen Vas megye irányába nem tudtak továbbjutni, de a környéken több parkolóhelyet is megtisztítottak számukra.

A megyében a hóátfúvás miatt tizenkét út van lezárva. Elzárt település azonban péntek este óta már nincs a megyében.
Nem lehet közlekedni a 75-ös főút baki tető és Zalaszentmihály közötti szakaszán, Galambok és a 7-es főút közötti úton, továbbá Nagykanizsa és Szepetnek, Letenye és Tótszerdahely, Kisgörbő és Zalaszentgrót között. Nem használható a 7356-os jelű út Kehidakustánynál, Nagyrécse és Cserfő, Újudvar és Magyarszerdahely, Gelse és Zalaszentbalázs, Söjtör és Tófej, Óhid és Mihályfa összekötő útja, továbbá a 75111-ös jelű út Sármellék és a 75-ös főút csomópontja között.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombaton kora reggel még arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a hó miatt országszerte huszonkilenc település megközelíthetetlen.

Tiszántúl, Dunántúl

Már a Tiszántúlon is szinte mindenütt hull a pelyhes, Gyomaendrőd térségében intenzív a havazás. Ezeken a területeken havasak, míg a középső országrészben és az Északi-középhegységben sónedvesek a főutak.

 

Forrás : Hír24
( http://www.hir24.hu/belfold/2013/01/19/ezt-tette-velunk-reggelre-a-ho/ )

Keresés