Hat megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a viharos szél miatt, a keleti megyékben az esőt havazás váltotta fel. A katasztrófavédelem óvatosságra inti a közlekedőket.

Akár 15 centi hó is eshet
Visszatért a tél (Fotó: AFP)

Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megye kivételével az ország valamennyi területén viharossá fokozódhat a szél. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a többfelé viharos, akár az óránkénti 80 kilométeres erősséget is elérő lökésekkel kísért északi szél vasárnap délutántól fokozatosan mérséklődik.

Emellett havazásra is számítani lehet, pedig az állatkerti medve egy napja még a tavasz közeledtét jósolta meg, akárcsak Punxsutawney Phil, a pennsylvaniai kisváros híres időjós mormotája.

A hegyekben általában 5-10, de az Északi-középhegységben 10-15 centiméter friss hó is hullhat. Síkvidéken a friss hó vastagsága 4 centiméter alatt valószínű.

Latyakos utak

A keleti megyékben az esőt havazás váltotta fel. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megye nagy részén kell erre számítani, emellett az Alföld déli részén Kiskőrös, valamint délen Pécs és Szentlőrinc környékén is havazik. Szállingózik a hó, illetve havas eső hullik az Alföld nagy részén - közölte Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivő. Tájékoztatása szerint a havazás nyomán a fő-és a mellékutak egyelőre csak latyakosak, nedvesek.

Csak óvatosan !

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál arra figyelmeztettek, hogy a havazás miatt mindenki csak a téli időjárásnak megfelelően műszakilag felkészített gépjárművekkel induljon útnak, és tájékozódjon az aktuális időjárási és útviszonyokról. A havazás ismételten síkossá teheti az utakat, ezért fokozott óvatosságra intik a közlekedőket.

Vasárnap markáns hidegfront érkezik, az esőt egyre többfelé havas eső, havazás váltja fel. Erős, főként a Dunántúlon és helyenként északkeleten viharos lökések kísérhetik az északi, északnyugati szelet. Jelentősen visszaesik a hőmérséklet – írja az Időkép. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a széllökések miatt figyelmeztető előrejelzést adott ki – az ország nyugati és középső részére – vasárnap éjfélig, mivel a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nél jelezték, hogy az éjszakai műszakban a budai hegyvidéki utakon folyamatosan végeztek síkosságmentesítést, a mellékutak havasak. A főutak rendben vannak, a BKV járatai pedig hajnalban elindultak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján napközben Budapesten további havazás várható.

Hétfőn északon többfelé számíthatunk havazásra, nyugatabbra havas esőre, esőre, délen nem várható csapadék. Szeles marad az idő, hajnalban fagyni fog, napközben 0-6 fok várható.

Kedden is marad a jórészt felhős idő, napközben továbbra is főként északon várható kisebb eső, északkeleten havas eső, majd estétől máshol is egyre többfelé számíthatunk csapadékra.

Szerdán egy újabb mediterrán ciklon okozhat csapadékos, szeles időt, valamint csütörtöktől újabb, ezúttal tartósabb, erőteljesebb lehűlést. A hét második felében hideg, téli idő körvonalazódik.

 

Forrás: MTI/Hír24/Időkép/www.met.hu

( http://www.hir24.hu/belfold/2013/02/03/akar-15-centi-ho-is-eshet/ )

( http://www.hir24.hu/belfold/2013/02/03/viharos-szellokesekre-figyelmeztetnek/ )

Keresés