Piros figyelmeztetést adott ki szerdára Vas és Zala megye területére az Országos Meteorológiai Szolgálat. Nagy mennyiségű hó fog hullani, amiből a viharos szél magas torlaszokat építhet.

 

A Nyugat-Dunántúlon szerda éjfélig megállás nélkül havazni fog. A friss hótakaró vastagsága főként Vas és Zala megyében, Veszprém megye nyugati részén, Győr-Moson-Sopron megye nyugati felén-harmadán jellemzően kb. 25-50 cm között valószínű. A Dunántúl középső részén (kb. a Komárom-Somogy sávban) jellemzően 15-20 cm valószínű (ezen belül kelet felé gyorsan csökkenő mennyiség becsülhető).

Az éjszakai óráktól a megerősödő, helyenként viharos lökésekkel kísért, északira forduló szél a Dunántúl nyugati felén, harmadán hófúvást okoz. Erős hófúvás is lehetséges, magas hótorlaszokkal. Ma és éjjel helyenként átmeneti jelleggel ónos, fagyott eső is hullhat, főként a középső országrészben és az Északi-középhegység térségében.

Alig győzik tisztítani az utakat

A közútkezelő tájékoztatása szerint több helyen hóátfúvások nehezítik a közúti közlekedést. A Dunántúlon Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Komárom-Esztergom, illetve Pest megye területén is változó intenzitással havazik, Székesfehérvár térségében pedig ónos eső esik. A főutak ezekben a megyékben havasak, csúszósak, néhol jégbordásak.

A Komárom-Esztergom megyei 8137-es jelű összekötő utat Tata és Kömlőd között hóátfúvások miatt lezárták, a közlekedők Környén át kerülhetnek. Pest megyében a Zsámbéki-medencénél a Perbál és Budajenő, illetve a Perbál és Tinnye közötti mellékutakon szintén hóátfúvások nehezítik a közlekedést. Hasonló a helyzet Monor térségében is, itt Valkónál, Turánál és Zsámboknál vannak hóátfúvások.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. csaknem háromszáz munkagépe és hatszáz munkatársa dolgozik a hóeltakarításon. A társaság a télies útviszonyok miatt arra kéri az autósokat, hogy indulás előtt tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról az Útinform 06-1-336-2400-as telefonszámán, valamint a cég megyei ügyeletein (elérhetőségek a www.kozut.hu oldalon).

Csütörtökön is többfelé várható még csapadék. A Dunántúlon továbbra is hó, másutt havas eső, ónos eső. A szél időnként megélénkül, a hőmérséklet hajnalban +2, -3, kora délután 0, +6 fok körül valószínű.

Pénteken is marad a felhős idő, de csapadék már csak szórványosan valószínű.

 

Forrás: met.hu/MTI

( http://www.hir24.hu/belfold/2013/02/12/itt-a-riasztas-felmeternyi-ho-is-eshet/#aktualisdoboz )

Keresés