Hat megyében kell erős hófúvásra készülni. A mai példák alapján nem ajánlott útra kelni. Veszprém megyében már hét település megközelíthetetlen.

A hófúvás miatt az ország összes megyéjére első-, másod- vagy harmadfokú figyelmeztetést adtak ki péntekre, a legmagasabb, piros riasztást Komárom-Esztergom, Veszprém, Zala, Somogy, Fejér és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére. Ezeken a területeken az erős hófúvás magas hótorlaszokat emelhet.

Orkán

A viharos széllökések miatt Nógrád és Békés megye kivételével az ország többi megyéjében első- vagy másodfokú figyelmeztetéseket adtak ki.

Az előrejelzés szerint késő este és éjjel sokfelé lehet számítani 60-90 kilométer per órás széllökésekre. Északkeleten és a Dunántúlon, azon belül is elsősorban a Balaton és a Bakony térségében péntek reggelig az óránkénti 100-110 kilométeres erősséget is meghaladó széllökésekre is számítani lehet.

Péntek délutántól fokozatosan - előbb északkeleten, majd a Dunántúlon is - jelentősen mérséklődik a szél.

Eső, hó

Északkeleten átmenetileg ónos eső is várható. Csütörtök éjfélig a középső és keleti területeken eshet 20-30 milliméter, néhol akár 40 milliméter körüli csapadék.

A havazásból általában 5-15 centiméter, a Tiszántúlon és az Északi-középhegységben 15-20 centiméter hó eshet.

Az Északi-középhegység magasabban fekvő területein helyenként akár 30 centiméternél több hó is hullhat.

Alig látni nyugaton...

A csütörtök reggel óta tartó folyamatos havazás és az orkánerejű széllökések nyomán kialakuló hóátfúvások miatt a Dunántúlon a látótávolság sok térségben tíz méter alá csökkent.

Több dunántúli megyében kritikussá vált a helyzet, a 13-as, 8-as, 37-es, 82-es és 83-as főúton a kamionforgalmat leállították, Fejér, Vas, Győr-Moson-Sopron, Zala és Veszprém megyében pedig több mellékutat kellett lezárni biztonsági okokból.

Az ország Dunától keletre eső területein ónos eső nehezíti a közlekedést.

A közútkezelő összes gépe dolgozik, de az előrejelzések alapján az éjszakai órákban nem várható javulás, ezért további útlezárásokra számíthatnak a közlekedők.

A szakemberek azt kérik, hogy a hófúvásos területeken vagy az ónos esőtől csúszós utakon az éjszaka folyamán senki ne induljon útnak.

Csütörtökön balesetek tömegét okozta a télies időjárás. A nap krónikáját ide kattintva olvashatja el.

Veszprémben kritikus a helyzet

A havazás elzárta a külvilágtól Nagyesztergárt, Tést, Jásdot, Sáskát, Zalahalápot, Taliándörögdöt, Mindszentkállát, Szentbékkállát és Káptalantótit.

A rendőrség azt kéri az ott élőktől, ha olyan emberről van tudomásuk, aki hiányt szenved élelmiszerben, tüzelőben, támogassák, vagy kérjenek segítséget az önkormányzattól, a helyi mentőszolgálattól, rendőröktől, katasztrófavédelemtől vagy segélyszervezettől, senkit ne hagyjanak egyedül, és a településeken rekedt utazóknak nyújtsanak menedéket éjszakára.

A 8-as főút a 72-es út kereszteződésétől Hajmáskérig nem járható és továbbra is zárva tartják az M7-es autópályára felvezető megyei utakat.

A katasztrófavédelem arra kéri a megyei cégeket, hogy a délutános műszakban dolgozókat ne engedjék haza éjszakára, mivel a tömegközlekedés kétséges. Ha lehet, adjanak szállást a dolgozóknak házon belül.

Járhatatlan autópályák

Este tíz órától nem lehet közlekedni az M1-M7 fővárosból kivezető közös szakaszán. Ha valaki a zárás után a pályán halad, és rendőrautót lát, akkor kövesse azt, és levezetik a sztrádáról.

Áll a forgalom elakadt kamionok miatt az M1-esen Győr felé, a 34-es, a 83-as és a 99-es kilométernél. A Budapest felé vezető oldalon Tatabánya-Újvárosnál három kamion akadt el, a forgalmat az 1-es útra terelik. A 13-as főút lezárása miatt az autópályáról nem lehet lehajtani Komárom felé és ugyanitt felhajtani Budapest irányába.

Az M1-esen a járművek mindkét oldalon a 43-as, az 54-es, az 57-es és a 64-es kilométernél lévő parkolókban állhatnak meg, ott ételt és italt tudnak vásárolni, és WC is van.

Kisigmándon a faluházban, Nagyigmándon az általános iskolában és Komáromban a Beőthy út 3. szám alatt pihenőhelyet rendeztek be azoknak, akik nem tudtak hazajutni. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság azt kéri, hogy senki ne induljon útnak.

 

Forrás: MTI

http://www.hir24.hu/belfold/2013/03/14/piros-riasztas-pentekre-is/

Keresés