Gigadugók, hószörnyek, tehetetlenség és hosszú, hidegben töltött órák – az autópályán rekedtek lassan fellélegezhetnek, ám elzárt utakból, áram nélkül maradt háztartásokból továbbra sincs hiány. Lesznek, akik ismét nehéz éjszakára számíthatnak.

A hó tehet mindenről!
(MTI)

Március 15. este - Ez van

A Dunántúl felszabadulóban, a két mumus sztrádán, az M1-esen és az M7-esen megindult az élet, egyre több szakaszon lehet gond nélkül haladni. A rendőrség honlapján közölte: az M1-es autópálya Győr és Hegyeshalom közötti szakasza minkét oldalon járható. Tata és Budapest között a sztráda főváros felé vezető szakaszát is megnyitotta a rendőrség. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság péntek este azt a tájékoztatást adta, hogy az a rendőrök Győrnél, M1-es autópályáról a hóátfúvások miatt levezetik a feltorlódott kamionokat. Hét járművet rendőri felvezetéssel irányítottak át az 1-es főútra. Az első kamionok már megjelentek a város határában, azokat még további tíz tehergépjármű követi.

Közben az 1-es főút Pest megyei szakaszán több mint száz, hóban rekedt járművet, közöttük buszokat állítanak konvojba a rendőrök, hogy az M1-es autópályán visszakísérhessék azokat a budaörsi hipermarketek parkolójába. A rendőrség azt ígéri, a megye útjairól mindenkit biztonságos helyre juttatnak, szükség esetén elszállásolásukról is gondoskodnak. A didergő utazók egyébként a hipermarketben kialakított melegedőben várakozhatnak, napközben volt olyan időszak, hogy 1500-an voltak ott egyszerre.

Időközben több főút is fellélegezhetett, és egy hajszálnyit a vasúton is jobbnak tűnik a helyzet, legalábbis, ami az elővárosi vonatokat illeti. Mindemellett a legtöbb vonalon – az észak-alföldi, az északkeleti térségben, valamint a Budapest-Győr-Hegyeshalom, a Szombathely-Székesfehérvár és a Budapest-Pécs vasútvonalon - még mindig többórás várakozásra kell számítani. Hajdú- Biharban már „csak” négy település van áram nélkül és a vízszolgáltatás is helyreállt. Szabolcsban ezt a problémát legkorábban szombat reggel tudják orvosolni a szakemberek. Ezt a miniszterelnök jelentette be korábban.

Ez volt ...

Már kora reggel tudható volt: nehéz nap elé nézünk. Késő délutánig az autópályáké volt a főszerep, fókuszban az M1-essel és az M7-essel. Több száz autó vesztegelt, az élet gyakorlatilag megállt, voltak, akik legalább 20 órát húztak le az ítéletidőben. A pánikhangulat a levegőben lógott, aki tehette, benzinkutakon, út menti gyorséttermekben húzta meg magát, sokadmagával együtt. Volt olyan töltőállomás, melynek készletét az éhes autósok gyakorlatilag „megsemmisítették”. Többen attól tartottak, újabb éjszakát kell a hidegben tölteniük. A szerencsétlenül járt utazók között volt terhes kismama, transzplantáción átesett férfi, cukorbetegek, és persze számos kisgyerek, csecsemő. Állítólag minden hókotrót munkába állítottak, ám úgy tűnt, csak kevés ért célt: egy részüket a hó igázta le, míg a többi az utakat ellepő járművek miatt nem tudtak haladni. Azokra az utakra pedig, amelyeket valamilyen csoda folytán mégis sikerült letakarítania a gépeknek, a viharos szél kacagva, pillanatok alatt visszafújta a havat.

Délután megérkeztek az osztrák hókotrók is, és nyugat felől kezdték tolni a havat az M1-esen. A sógorok munkáját a miniszterelnök külön megköszönte.

A rendkívüli hóhelyzet miatt késő délelőtt Pintér Sándor belügyminiszter, Bakondi György az OKF főigazgatója és Papp Károly, országos rendőrfőkapitány sajtótájékoztatót tartott. Megerősítették: valóban több száz jármű esett a hó fogságába az M7-es, még inkább az M1-es autópályán. A belügyminiszter azt nyilatkozta, erőfeszítéseik tovább tartanak, mint gondolták, de igyekeznek minél előbb felszámolni a problémát. Több tucat települést zárt el a hó a külvilágtól, rendre 150 felett mozgott a járhatatlan utak és az áram nélkük maradt települések száma. Bónuszként öt vasútvonalon haldoklott a közlekedés, egy időre „elveszettünk” egy határátkelőt és egy kikötőt is. Az adatok a nap folyamán nem mondhatni, hogy bíztatóan alakultak.

Az áramkimaradások miatt több régióban szünetelt a mobilszolgáltatás is. A Vodafone azt közölte, úgy kíván segyteni ügyfeleinek, hogy a vészhelyzet során lebonyolított hívások költségeit jóváírja. A Magyar Telekom is minden mobilos ügyfele számára ingyenes perceket biztosít a március 15-i, pénteki napon folytatott beszélgetésekből.
Mindkét mobilszolgáltató jelezte, hogy a jóváírás részleteiről később, várhatóan a jövő héten ad bővebb tájékoztatást.

Úgy tűnt, Szócska Miklós egészségügyi államtitkár üzenete, miszerint a hó fogságában rekedtek melegítsék egymást, valamint a Belügyminisztérium mentőövként kiküldött, felkiáltójeles „segítünkje” finoman szólva is kevésnek bizonyult, az emberek saját kezükbe vették az irányítást. Ahogy az lenni szokott, az emberek a Facebookon adtak hangot nem tetszésüknek, egyúttal tettek, vettek és szervezkedtek: volt aki szendvicset, meleg italt, kávét vitt a bajbajutottaknak, akadtak, akik vontatni indultak, vagy éppen szállást ajánlottak.

A sok segítség ellenére többen kórházba kerültek, köztük gyerekek is. Mentőhelikopter vitt el az M1-esről mások mellett egy kisfiút és egy nyolc hónapos csecsemőt is, és kis híján kisbaba is született a hó uralta autópályán.  A kismama még az éjszaka kezdett vajúdni, végül sikerült időben kórházba vinni. A nő egészséges kisfiúnak adott életet.

A miniszterelnök esti sajtótájékoztatóján türelemre intette azokat, akik még mentésre szorulnak, az akkori adatok szerint  155 embert. Nem sokkal Orbán Viktor előtt a belügyminiszter is megszólalt, Pintér Sándor azt mondta, minden bajbajutottat kiszabadítanak a hó  fogságából.

A nap fontosabb történéseit percről percre (benne többek között Gyurcsány Ferenccel a fenyőfában és Semjén Zsolttal a lovon) itt olvashatják.

 

Forrás : Hír24

http://www.hir24.hu/baleset-bunugy/2013/03/15/a-ho-tehet-mindenrol/

Keresés