Havazásra, hófúvásra figyelmeztetnek.

Akár 10 centi hó is eshet
Március végén is igazi téli időben lesz részünk (MTI)

Vasárnap főként délnyugaton, nyugaton fordulhat elő hószállingózás, havazás, míg északkeleten eleinte napos időre van kilátás. Többfelé megélénkül, időnként megerősödik az északkeleti, keleti szél. Napközben is hideg lesz: -4 és 2 fok között alakul a hőmérséklet – írja az Időkép.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat citromsárga, azaz elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki több (Baranya, Somogy, Tolna, Vas, Zala) megyére vasárnap éjfélig, melynek értelmében gyenge hófúvásra (a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet) és havazásra (24 óra alatt 10 cm-t meghaladó friss hó hullhat) figyelmeztetnek.

Autósoknak:

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának vasárnap 7.00 órai összesítése alapján a Dunántúl jelentős részén változó intenzitással havazik, ám ez nagyobb fennakadást egyelőre nem okoz a közúti közlekedésben. A közlekedők ugyanakkor több térségben is, főleg a mellékúthálózaton, találkozhatnak téliesebb útviszonyokkal.

A Dunántúl déli, középső, nyugati és északnyugati részén, továbbá Solt környezetében havazik vagy szállingózik a hó, az ország többi részén nincs csapadék. A Dunántúl déli részén, továbbá a Duna vonalától keletre több helyen is közepes erősségű a légmozgás. Erős szelet jelentettek Kaposvár, Dabas, Szikszó és Gyomaendrőd környezetéből. A főutak burkolata a csapadékos területeken általában sónedves, Zalaegerszeg, Pécs és Szekszárd környékén latyakos, ugyanakkor Veszprém megyében és Tamási térségében havas. A mellékutakon egyelőre téliesebbek az útviszonyok, a Dunántúlon sok helyen havasak, Harkány környezetében a reggeli fagyok miatt jegesek az alsóbbrendű utak.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szinte összes üzemmérnöksége II. fokú téli tisztántartási készenlétben látja el feladatait, vagyis továbbra is 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan dolgoznak a cég szakemberei és munkagépei. A reggel 7.00 órai állapot szerint közel 100 munkagép és mintegy 400 üzemmérnökségi dolgozó vett részt a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákban. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri az autósokat, hogy a havazásban érintett területeken fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

A további kilátások...

Hétfőn már egyre több helyen alakulhat ki havazás, délkeleten ónos eső, havas eső is előfordulhat. Erős lökések kísérhetik az északkeleti szelet, így helyenként hófúvás is kialakulhat. Hideg marad az idő, -4 és 2 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

Kedden folytatódik a borongós idő, sokfelé várható havazás, az élénk, olykor erős északkeleti szél pedig hófúvásokat okozhat. Igazi téli időben lesz részünk, az ország nagy részén napközben is fagypont körül alakul majd hőmérséklet: -3 és 0 fok közötti hőmérsékletre számíthatunk.

Szerdán is többfelé várható még csapadék, -4 és 1 fok körül alakul a hőmérséklet.

Csütörtöktől csapadékosabb, de egyre enyhébb időjárásban lehet részünk.

Az előrejelzések szerint húsvétra már megérkezik a meleg: 10-14 fok közötti hőmérséklet várható.

 

Forrás: met/Időkép/Hír24

http://www.hir24.hu/belfold/2013/03/24/akar-10-centi-ho-is-eshet/

Keresés