Négy megyében narancs-, a többiben citromsárga riasztás van.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat általános előrejelzése szerint a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett többfelé lesz erősen felhős az ég, és több helyen lehet zápor, zivatar.

Késő délután délnyugat felől csökken a felhőzet, este már csak északkeleten számíthatunk csapadékra. A Dunántúlon megélénkül az északnyugati, keleten pedig élénk, időnként erős lesz a délnyugati szél. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 19, 25 fok között alakul, de keleten 26, 28 fok is lehet. Késő este 15 és 20 fok közötti hőmérséklet valószínű.

A veszélyjelzés szerint reggel főként a Dunántúl északkeleti részén, Pest megye északi részén, az észak-magyarországi régióban, illetve északkeleten alakulnak ki zivatarok, de átmenetileg a délelőtti órákban meg is szűnhet az országban a zivatartevékenység.

Egy-egy intenzívebb zivatar is lehet, 70 km/h feletti széllel, jégesővel és rövid idő alatt 20-30 mm-t meghaladó csapadékkal.

A valószínűbb forgatókönyv szerint a déli óráktól előbb a Dunántúl középső területein, majd kelet felé fejlődve az ország középső részén, illetve délután, este leginkább Észak-Magyarországon és az Alföld északi felén várható zivatar. Elsősorban az északkeleti országrészben magasabb a kockázata hevesebb zivataroknak, melyeket 80-90 km/h-t meghaladó szél, nagy méretű jég és felhőszakadás (30 mm feletti csapadék) is kísérhet.

Borsod, Szabolcs, Hajdú-Bihar és Heves megyében van másodfokú riasztás, máshol mindenütt elsőfokú.

 

Forrás: MTI

http://www.hir24.hu/belfold/2013/05/03/ma-is-lesz-egszakadas/?utm_campaign=Megabox%20pilot&utm_source=startlap.hu&utm_medium=default-offers-timeout

Keresés