A Dunántúlon a zivatart viharos széllökések, felhőszakadás és jégeső is kísérheti – derül ki az országos Meteorológiai szolgálat jelentéséből.

A délutáni órákban délnyugat felől egy záporos, zivataros zóna éri el a Dunántúlt, amely fokozatosan északkelet felé halad. Előreláthatólag az esti órákban a középső országrészre, míg az éjféli órákra legyengülve az északkeleti országrészre érkezhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint zivatarokat elsősorban a Dunántúlon (annak is főként a déli, nyugati felében) helyenként viharos széllökés (60-80 km/h), felhőszakadás és kisebb méretű jég (1 cm körüli vagy alatti átmérővel) kísérheti.

Az ország többi részén inkább csak szélerősödés és helyi intenzív csapadék valószínű. A Dunántúl nyugati, déli megyéiben egy-egy intenzív vagy akár heves zivatar is kialakulhat 80 km/h feletti széllökéssel és 2 cm átmérő feletti jéggel.

Az éjszakai órákban a csapadékzóna mögött többfelé köd képződhet. Kiterjedt sűrű köd kialakulására a Dunántúl nyugati felében van nagyobb esély.

Szombaton az esti óráktól a Dunántúlon jöhetnek helyenként majd később elszórtan zivatarok, amelyek környezetében 60 km/h feletti széllökés és felhőszakadás is kialakulhat.
A szomszédban tombol a tél

Mindeközben Tirolt és Németországot megbénította az októberi havazás: akadozik a közlekedés, 22 ezer háztartás maradt áram nélkül, iskolákat, óvodákat zártak be. Salzburg környékén és Bad Gastein településen 20 centis a hótakaró, de máshol is 15-18 centi vastagságot mértek.

 

Forrás : www.hir24.hu

http://www.hir24.hu/belfold/2013/10/11/viharriasztast-adtak-ki/

Keresés