Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) széllökések és heves zivatarok miatt adott ki riasztást péntek éjfélig. Bár holnapra csökken a felhőzet, még ne számítsunk a tavaszra.

Az OMSZ jelentése szerint újabb hidegfront vonul át nagy sebességgel térségünk felett, hatására sokfelé eső, illetve átmeneti záporok lesznek hó- és jégdarával, sőt helyenként dörgés és villámlás is lehet. : Csütörtökön az esti, késő esti órákban egyre inkább az északnyugatról délkelet felé haladó hidegfront átvonulásakor lehet viharos a szél. Elsősorban a Dunántúlon és a déli országrészben a front menti záporokhoz, zivatarokhoz kapcsolódhat rövid ideig akár 90 km/h körüli széllökés is.

Hajnalra az ország déli és keleti részén is - a Nyírség és a Zempléni-hegység környékét leszámítva - csökken a felhőzet, kiszorul az ország területéről az összefüggő felhőzet és a csapadék is megszűnik. Ezt követően gomolyfelhők képződnek, napközben a felhőátvonulásokból további futó záporok, jég- és hódarazáporok alakulnak ki, elsősorban a Miskolc-Békéscsaba vonal mentén és attól keletre zivatar is lehet.

Az ország nyugati, délnyugati részén kevesebb gomolyfelhő képződik, errefelé a csapadéknak is kicsi a valószínűsége. A Győr-Szeged vonal széles sávjában továbbra is viharos széllökésekre kell számítani, keleten, északkeleten és a délnyugati országhatár mentén mérsékeltebb lesz a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -3, +2 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 fok körül valószínű, délnyugaton lesz enyhébb, északkeleten a hűvösebb idő.

A front mentén elszórtan - nagyobb eséllyel a Dunántúlon és északkeleten - alakulhat ki zivatar. Pénteken a Miskolc - Békéscsaba vonaltól keletre fordulhat elő néhány zivatar.

 

 

Forrás : Hír24

http://www.hir24.hu/Belfold/2015/04/02/Hodara-szellokesek-es-riasztas-Nagypenteken/#sl

Keresés