Múlt héten Dél-Kalifornia lakóinak nem mindennapi látványban lehetett részük. Három napon át volt lehetőségük elcsípni a levegőben az Endeavour űrsiklót, amint egy speciálisan átalakított Boeing 747-es hátán utolsó köreit teszi meg. Szerencsére néhány szemfüles fotósnak, és a NASA-nak köszönhetően, most mi is láthatjuk az utazást.

 

Az Endeavour (1992-2011) a NASA legfiatalabb űrsiklója. 25 küldetést teljesített élete során, 299 napot töltött az űrben és 4700-szor kerülte meg a Földet. Összesen nem kevesebb, mint 123 millió mérföldet, azaz majdnem 198 millió kilométert tud maga mögött!

Utolsó, 3 napos útja során, melyet 2012.09.19-én kezdett meg a floridai Kennedy Űrközpontból, olyan helyeket is meglátogatott, melyek szorosan kapcsolódnak a NASA űrprogramjához. 1500 mérföld magasságból még utoljára megtekintett olyan híres helyeket is, mint a Griffith csillagvizsgáló, Disneyland, Dodgers Stadion és a Hollywood felirat.

Az űrsikló 2012.09.21-én biztonságosan leszállt a Los Angeles-i Nemzetközi Repülőtérre, hogy felkészüljön utolsó “sétájára” is. Több hét felkészítés és 400 fa kivágása kell ahhoz, hogy az 5 emelet magas és 23,8 méter fesztávolságú gépezet megtegye majd a 12 mérföldes utat Los Angeles utcáin át végső nyughelyéig, a Kaliforniai Tudományos Központig.

Felszállás a Kennedy Űrközpontból.

Houston felett

Az első megálló: Ellington Field

2. nap: Felszállás

3. nap: Felszállás az Edwards Katonai Légibázisról

A Golden Gate híd fölött

Tehachapi hegyek fölött

Útban Los Angeles felé

Disneyland látogatói sem maradtak le az érdekességről, ha felnéztek az égre.

A Griffith csillagvizsgáló felett.

A csillagvizsgálónál már várták az űrsiklót.

Filmbe illő látvány.

Az utolsó landolás.

 

Forrás : www.haerdekel.hu

Szerző : Csjoe

Keresés