A Star Trekből ismert görbületi buborékot szeretnének létrehozni.

Valóra válhat a sci-fi rajongók álma: a NASA egyik laboratóriumában hamarosan megkezdhetik a kísérletezést a fénysebességnél gyorsabb utazást lehetővé tevő megoldásokkal. Dr. Harold White, az űrügynökség egyik kutatója beszélt arról, hogy az elméleti alapok már rendelkezésre állnak.

A jelenleg elérhető technológiákkal még közvetlen szomszédunkra, a Marsra is csak óriási projektek keretében juthatunk el, igen hosszú idő alatt. A távolabbi bolygókra vagy a csillagközi térbe történő utazás ezekkel elképzelhetetlen lenne, hiszen még az olyan kísérleti eszközökkel is, mint az ionhajtómű, hatalmas mennyiségű üzemanyagot és évtizedeket-évszázadokat igényelne az út a legközelebbi csillaghoz is.

Az űrügynökség Eagleworks Laboratóriumában dolgozó Dr. White szerint meg kell kerülni a fizika egyik alaptörvényét, mely szerint semmi sem mozoghat gyorsabban a fénynél. A fizikus kutatótársaival végzett számításai szerint lehetséges a téridő szövetének görbítése, így az elképzelés szerint a jövő térhajtóműve gyakorlatilag úgy működne, mint a Star Trekben látható űrhajókon.

A kísérletek célja egy görbületi buborék létrehozása, első lépésként természetesen mikroszkopikus méretek között. Ha a kísérletek sikerrel járnak, néhány évtized múlva úgy utazhatna űrhajónk, hogy valójában nem is mozog: egy görbületi buborékban tartózkodna, és ez a buborék haladna úgy, hogy a tér előtte tömörítésre, mögötte pedig kibővítésre kerül.


A korábbi elméleteknél fontos probléma volt, hogy azok szerint a térhajlítás megvalósításához olyan óriási mennyiségű energiára lett volna szükség, amelyet sem előállítani, sem tárolni nem tudnánk. A mostani számítások szerint viszont a téridő-buborék optimalizálásával a korábban feltételezett energiamennyiségnek mindössze a töredékére lenne szükség.


Forrás : www.technet.hu
Szerző : Szőlősi Tibor

Keresés