Az égitest akár a Holdnál is fényesebb lehet.

Jövő év vége felé látványos égi előadásra számíthatunk, ugyanis egy üstökös fog elhaladni mellettünk. A számítások szerint minden feltétel adott ahhoz, hogy szabad szemmel is gyönyörködhessünk benne.

A C/2012 S1 névre hallgató üstökös még a csillagászok számára is új vendég, mivel a múlt hét során fedezték fel. A szokásos számítások elvégzése után derült ki, hogy az égitest 2013 vége felé fog elhaladni bolygónk közelében, és mérete, valamint összetétele ideálissá teszi arra, hogy látható legyen szabad szemmel is.


Az előzetes becslések alapján a C/2012 S1 rendkívül fényesnek ígérkezik: várható fényerejét most -16 magnitúdóra saccolják. (Minél kisebb a magnitúdó, annál fényesebbnek látjuk az objektumot.) Összehasonlításként remek példa az 1997-ben erre járó, szintén nagy érdeklődést kiváltó Hale-Bopp üstökös, melynek fényereje mindössze -1 magnitúdó volt.

Ha minden jól megy, a C/2012 S1 szép csóvát is fog húzni maga után. Az üstökösök védjegyének számító "farok" úgy alakul ki, hogy az égitestet borító jégpáncél a nap közelében megolvad, és az alatta rejtőző gáz és por ennek köszönhetően kiszabadul. A most felfedezett objektum adottságai a jelek szerint megfelelőek ahhoz, hogy látványos csóvát fejlesszen.

 

Forrás : www.technet.hu

Szerző : Szőlősi Tibor

Keresés