Nem kell rosszul érezned magad az áramszámla miatt, ha igen gyakran töltöd a telefonod.

A tanulmány igen érdekes adatokra derített fényt. Azzal, hogy az iPhone 5-ödet egész évben töltöd, összesen 3,5 kWh energiát használsz el. A Samsung Galaxy S III-nál ugyanez a szám 4,9, tehát 175, illetve 245 forintot jelentenek az áramszámládban.

 



A Samsung magasabb költsége valószínűleg a telefon nagyobb akkumulátorának köszönhető.

Az eredményeket közlő OPower szerint a jövő évben eladásra kerülő iPhone-ok összes éves energiafogyasztása megegyezik egy 54 ezer lakosú amerikai kisvárossal. Így már rögtön nem tűnik annyira kicsinek a fogyasztás.

Természetesen a tendenciával semmi gond, hiszen sokkal kevesebb energiára van szükségünk, ha okostelefont, tabletet (az iPad adata 11,62 kWh/év=581 forint) vagy éppen laptopot használunk.

 


Az utóbbi harminc évben energiafogyasztásunk kétszeresére nőtt, köszönhetően a nagyképernyős televíziók, a játékkonzolok és az asztali számítógépek megjelenésének.

Nagy gondot okoznak továbbá az energiavámpír eszközök is, mint például az éppen nem használt set-top boxok, internetmodemek, wifi-routerek és természetesen az LCD- vagy épp plazmatévék.

Az EPA várhatóan szigorúbb energiafogyasztási szabályokkal áll elő a közeljövőben, így a gyártók arra szorulnak, hogy a jelenlegivel azonos fejlettségű, de energiatakarékosabb eszközöket fejlesszenek ki.

Cikkünkben nem a dollárban vett árat számítottuk át forintra. Ehelyett 1 kWh=50 forint költséggel számoltunk.

 

Forrás : www.mobilport.hu

Szerző : Vincze Miklós

Keresés