A 3G hálózati technológia egy komoly hibája bármilyen mobiltelefon lekövethető.

 

A University of Birmingham és a University of Berlin kutatói szerint a 3G komoly veszélyeket rejt, hisz egy rést kihasználva a támadók milliónyi információhoz hozzájuthatnak.

A probléma nem okostelefonos rendszerekhez, vagy egyéb szoftverekhez köthető, hanem magával a hálózati technológiával van a gond. Az adatokkal, melyeket könnyedén ki tudnak nyerni a megfelelően felkészült támadók, akár méterre pontosan meg lehet állapítani az áldozatok tartózkodási helyét, és mozgását, még egy épületen belül is.

Ehhez nem kell semmilyen drága felszerelés, hisz a kellékek szinte bárhol beszerezhetők, viszont igen komoly technikai ismeretek szükségesek, így csak magasan képzett egyének tudnak visszaélni a sebezhetőséggel. Ennek ellenére nagyon kínos a a helyzet, mivel egy nehezen befoltozható problémáról van szó, mely mobilfelhasználók százmillióit érintik.

A történet legszebb része, hogy a kutatók 6 hónapja beadták a hibáról szóló jelentésüket a technológiát felügyelő 3GPP számára, de azóta sem történt változás, vagy bármilyen jellegű javítás. Ezért döntöttek úgy, hogy publikussá teszik az információt, hátha így a megfelelő szervezetek felfigyelnek a komoly problémára.

 

Forrás : www.technet.hu

Szerző : Váraljai Krisztián

Keresés