2560x1600-as felbontás, 10”, új Samsung Exynos processzor, és Android 4.2 – megjött a Nexus 10.

Tegnap este kellett volna lefutnia a Google rendezvényének, de a többek között New York városát is sújtó hurrikán miatt elmaradt az esemény. Ennek ellenére a szerencsésebbeknek a Google főhadiszállásán bemutatták a legújabb eszközöket, melyek közül most a táblagéppel fogunk foglalkozni. Az LG Nexus 4-es okostelefonnal kapcsolatunk bejegyzésünk ezen a linken található meg.

Bár már napokkal a tegnapi „rendezvény" előtt kiszivárgott szinte minden az újdonságról, így is vannak érdekes információk a termékről. A táblagép elkészítésében ez esetben a Samsung asszisztált - ezzel a termékkel teljes lett a Google androidos portfóliója, hiszen az okostelefonos széria mellett már 7"-os, és 10"-os táblagéppel is rendelkeznek.


A Nexus 10 legkomolyabb tulajdonsága a 10,1"-os kijelző, melynek felbontása 2560x1600, képpontsűrűsége pedig 300ppi. Ez még az iPad retina kijelzőjét is jócskán felülmúlja, mely 2048x1536 felbontás mellett 264ppi-vel operál. A korábbi pletykákkal ellentétben a Nexus 10 nem SAMOLED kijelzős lett, hanem „True RGB Real Stripe PLS", vagyis hagyományos RGB mátrixos szubpixelkiosztással rendelkezik. Ez által a szövegek élessége, a betekintési szögek, és a színek is könnyedén felvehetik a versenyt a szintén a Samsung által gyártott retina kijelzővel.


A táblagép lelke a Samsung új, 5-ös sorozatú Exynos lapkája, ami két darab ARM Cortex A-15-ös maggal rendelkezik, melynek órajele egyelőre ismeretlen, de ha hihetünk a korábbi adatoknak, 2 GHz-en ketyeg. A grafikai feladatokért a „négymagos" Mali T604-es GPU felel, mely a Galaxy S II/III/Note/Note II-ben is jelenlévő 400-as típus új variánsa. Memóriából 2 GB jutott az eszközbe, míg kamerából egy 5-megapixeles hátlapi, és egy 1,9-megapixeles előlapi kerül felhasználásra. Az akkumulátor 9000mAh-es, ami a Google szerint akár 9 órányi HD videólejátszást is lehetővé tesz. NFC lapka is került a tabletbe, ráadásul kettő - az egyik az előlapon, a másik a hátlapon terül el. A szokásos microUSB csatlakozó mellett egy micro HDMI is kerül a gép oldalára.



Első ránézésre komoly hasonlóságokat vélhetünk felfedezni a Samsung Galaxy Tab 10.1 és a Nexus 10 között, pedig maximum formailag vannak közös pontok. Az anyaghasználat ugyanis sokkal közelebb áll a Nexus 7-hez, arról pedig már nem is beszélve, hogy akár egy kézben is egyszerűen lehet fogni a gépet.

A hátlap felső részén van egy leválasztható rész, aminek a helyére egy fedlapot lehet csatlakoztatni. Ez hasonlóan az iPad Smart Cover-hez automatikusan zárja és oldja a kijelzőt, de támasztéknak nem használható, mivel egybe van, és nem redőzött.


A Nexus 10-en már a legújabb Android, a 4.2 fut, mely még továbbra is a Jelly Bean családba tartozik. Erről egy másik hírünkben bővebben beszámolunk.

A táblagép november 13-án debütál, 399 dolláros kezdőáron, magyarországi forgalmazásról viszont egyelőre nincs hír.

 

Forrás : www.technet.hu

Szerző : Váraljai Krisztián

Keresés