CES 2013: A CES-en leleplezte le legújabb mobilos megoldásait a Qualcomm, melyekkel a Tegra 4-et is lazán megszorongathatják.


A tegnapi napon az Nvidia úgy mutatta be a Tegra 4-et, mint a világ legerősebb, okostelefonokba és tabletekbe szánt System-on-Chip-je. Ezt így első körben mindenki el is hitte, és nyugtázta, ma viszont jött a Qualcomm, és olyan újdonságokat mutatott be, melyek első ránézésre igen kellemetlen helyzetbe hozhatják a „zöldek" termékét.

Az új Qualcomm Snapdragon sorozat 4 típusból áll. A 200 és a 400 jelölésűek az alsó- és a középkategóriát fogják képviselni - tehát valahol ott folytatják, ahol az S2 és az S3 abbahagyta. Ami érdekesebb lehet, az viszont a 600-as és a 800-as típusok. Az előbbi az S4 Pro alapjaira épít, ám még annál is jóval gyorsabb lehet. A négy darab Krait mag mellé egy Adreno 320-as grafikus vezérlő lett beoperálva, ám a CPU magok, és a GPU is magasabb órajelen üzemel. Ez által a Qualcomm ígérete szerint az S4 Prónál akár 40 százalékkal is erősebb lehet a 600-as típus. A 800-as még ennél is meredekebb dolgokra lesz képes. Szintén az S4 Próhoz viszonyítva ez már 75 százalékkal komolyabb processzoros, és kétszer akkora grafikus teljesítményre lesz képes. A Krait 400-as CPU magokkal szerelt SoC akár 2.3 GHz-en is képes izzadni - a gyártó szerint már most készülnek olyan okostelefonok, amik a maximális frekvencián fognak üzemelni. GPU terén is fejlődött a megoldás, hisz az Adreno 330-as vezérlő a 320-as teljesítményének a dupláját is képes lehet hozni. Ezek mellett gyorsabb LTE modemet is integráltak a lapkára (Cat 4), a friss WiFi vezérlőről már nem is beszélve (802.11ac). Az ezzel a chippel szerelt eszközök akár QFDH (2560x2048) felbontásban is tudnak videókat rögzíteni. A Snapdragon 800-al szerelt eszközök az év közepe felé kezdenek el megjelenni.

Bár még messze van az a pont, amikor rendesen össze lehet mérni a Tegra 4-et és a Snapdragon 800-at, de az előzetes számítások alapján nagyon is lehetséges, hogy a Qualcomm terméke kerül ki győztesként.

 

Forrás : www.technet.hu

( http://www.technet.hu/hir/20130108/uj_csucsprocesszorokat_mutatott_be_a_qualcomm/ )

Szerző: Váraljai Krisztián

Keresés