1,35 milliárd eurós támogatásból a Nokia a közeljövőben törhetetlen, karcmentes borítóval ellátott telefonokat mutathat be.

Ha azt kérdezném, melyik a világ legkeményebb anyaga, a legtöbben rávágnák: a gyémánt. Pedig mára már tudjuk, hogy a helyes válasz a grafén lenne: ez az anyag a természetben nem is található meg, a grafit egyetlen rétegéről van ugyanis szó, szénatomokból álló hatszögek végtelen hálójáról. A jelek szerint a Nokia az élvonalban van a grafén előállításának versenyében: a finn mobilgyártó néhány további vállalattal együtt horribilis, 1,35 milliárd eurós támogatáshoz jutottak, hogy a következő tíz évben további kutatásokat és fejlesztéseket végezzenek a szuper-anyagon.

Az első kutatások 2004-ben indultak, amikor először sikerült gtrafén-lapokat előállítani grafitból. A Nokia  az elsők között, 2006-ban kezdett el foglalkozni az anyaggal, már 2006-ban dolgoztak az anyaggal Henry Timi, a Nokia műszaki igazgatója szerint több olyan területet is kijelöltek a számítástechnika és a kommunikáció területén, ahol sikeresen alkalmazhatják az újfajta anyagot.


A csodaanyagnak is nevezett, kétdimenziós grafén a legkeményebb anyag a Földön. Háromszázszor erősebb, mint az acél, ugyanakkor vastagsága mindössze egy atomnyi. Mindemellett a legkönnyebb anyag is egyben, továbbá átlátszó, hajlékony és hatékonyabban vezeti az áramot, mint a réz. Ezáltal többek között különféle eszközök borításaként is használható a sérülékenyebb műanyag, vagy épp a drágább és nehezebb fém helyett, de vezetőképessége miatt akár a hardverek "belsejébe" is bekerülhet, azonban ez utóbbi témakörben még valószínűleg több kutatásra van szükség. Arról persze nem szól a fáma, mennyi idő múlva kaphatunk majd grafén borítású Lumiákat a boltokban, és mennyire lesz drága mulatság karcolhatatlan, törhetetlen telefonra cserélni az ütött-kopott régit.

 

Forrás : www.mobilport.hu

Szerző : Horváth András Ádám

( http://www.mobilport.hu/hirek/20130202/a_vilag_legerosebb_anyagaval_dolgozik_a_nokia/#aktualisdoboz )

Keresés