Autónak is beillő kerekesszékkel jelentkezett a Hitachi, ráadásul az apró jármű önmagát is képes vezetni.

Japánban régóta dolgoznak olyan mozgást segítő eszközökön, amelyek, a mozgáskorlátozottaknak vagy az egyre öregedő lakosságú ország legidősebbjeinek próbálnak könnyebb életet nyújtani.

A Hitachi legújabb, ROPITS (Robot for Personal Intelligent Transport System - Intelligens személyszállító robot) nagyon kényelmes alternatívát nyújt a kerekesszékre szorulóknak. A fedett, együléses kisautónak is beillő járgány irányítása hihetetlenül egyszerű. Egy tableten, vagy okostelefonon, a kapcsolódó alkalmazás segítségével megmutatjuk, hogy hova szeretnénk eljutni, és az útkereső rendszer megfejti a többit. Ezek után már indul is a kis négykerekű, amely ilyen módon arra is képes, hogy a távolban lévő tulajdonosához önállóan, pilóta nélkül odamenjen.

A gyalogosoknak nem kell amiatt aggódniuk, hogy mostantól az idősödő generáció automatizált Forma-1 pilótái lesodorják majd őket a járdáról. A ROPITS nagyjából 6 kilométer per órás sebességgel hasít az utakon (a biciklikkel például 8 km/órával lehet a járdán közlekedni), és növeli a biztonságot hogy található rajta két kamera és egy lézeres távolságmérő is az ütközések elkerülése érdekében. Ezek automatiusan kikerülik a gyalogosokat és egyéb objektumokat, miközben az előre meghatározott cél felé "száguld" a robotautó, míg a benne ülő egyetlen dolga, hogy élvezze az utazást.

 

Forrás : www.technet.hu

Szerző : Horváth Adrás Ádám

http://www.technet.hu/hir/20130316/tablettel_vezetheto_a_hitachi_robotautoja/#aktualisdoboz

Keresés