Döbbenetesen gyors adatátviteli sebességet értek el német tudósok. Egy teljes Blu-ray lemeznyi adatot kevesebb, mint egy másodperc alatt lőttek át egyik pontból amásikba.

Ha olvasóink közül valaki egy 1GB-os méretű filmet pár perc, vagy akár másodperc alatt le tud tölteni, és már kezdené kihúzni magát, amiért milyen gyors internetkapcsolattal rendelkezünk, sajnos le kell lomboznom, új rekord született. Létezik egy olyan hálózat, amelyen keresztül, egy kétórás HD filmet, egy mérföldes távolságból egyetlen röpke pillanat alatt letölthetünk.

Egy átlagos, 2,4 és 5 GHz között dolgozó WiFi kapcsolat esetében már nem számít szokatlanul gyorsnak néhány tíz megabájtos adatmozgatás másodpercenként. Az okostelefonok esetében a legújabb "szupergyors" adatátviteli kapcsolatok pedig épp arra törekednek, hogy legalább elérjék ezt a lélektani, 10MB/másodperces sebességet. A németországi Karlsruhe Műszaki Egyetemen, most sikerült felállítani egy döbbenetes, 40GB per másodperces rekordot. Az eszméletlen sebességet a minőségi hardverek használata, és magasabb, 240 GHz frekvenciájú rádióhullámok használata tette lehetővé. A magasabb frekvenciák átviteléhez kisebb alkatrészekre van szükség, illetve rövidebbek a hullámok is, így relatíve kisebb antennákkal is könnyedén venni lehet őket, illetve a küldhető bitek száma fordítottan arányosan növekszik a rádióhullámok hosszával. Ezzel nemcsak a sebesség, hanem a mozgatandó adat mérete is növelhető.

A magas frekvenciás adatátvitelnek megvan az a hátránya, hogy elég sok a "zaj" ilyen magasságokban, amitől a jel intenzitása kicsit visszaeshet, a 240 GHz-es frekvencia viszont úgy tűnik, hogy egy kellemes középutat jelent, mert ennél a hullámsebességnél viszonylag kis interferencia keletkezik a "szennyeződés" miatt. Mivel ez az adatátviteli sebesség bőven meghaladja egy átlagos WiFi-router képességeit, speciális adó-vevőre lesz szükség, maga a rendszer pedig valószínűleg nagyon jól hasznosítható lenne olyan vidéki területeken, ahol a száloptikás internetkábelek lefektetése túl drága, épp ezért nem elérhető.

 

Forrás : www.mobilport.hu

Szerző : Horváth András Ádám

http://www.mobilport.hu/hirek/20130520/ujabb_wifi-rekord_dolt_meg/

Keresés