Készül a kínai űrállomás. Jelenleg is három kínai űrhajós tesztel odafent különböző technológiákat, hogy mihamarabb felépülhessen az ISS első szomszédja.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) hat asztronautája várhatóan hamarosan új szomszédokat kap. Kína három űrhajóst lőtt fel a Kínai Hosszú Menetelés nevű rakétájával.

A kínai asztronauták - vagy, ahogy ott mondják "taikonauták" - a tervek szerint 15 napot töltenek majd Föld körüli pályán. Mivel nem országuk nem tagja a tizenöt nemzetet egyesítő űrkutatási összefogásnak, az ISS-t nem látogatják meg, pedig biztos sokat tanulnának belőle, hiszen a hosszú távú terveik egy hasonló űrállomás beindítására irányulnak. A mostani úton a taikonauták elsődleges feladata az lesz, hogy dokkolási technikákat gyakoroljanak és olyan egyéb technológiákat teszteljenek, amelyek hosszú távú emberi tartózkodást tesznek lehetővé az űrben.

Ez egyébként a távol-keleti ország ötödik olyan missziója, amely során embert juttattak az űrbe. A Shenzhou-10 elnevezésű misszió során Nie Haisheng kapitány, és két kezdő asztronautából álló legénysége a Tiangong-1-es modulnál végzik majd a kísérleteket. Ez a kis egység egyelőre semmilyen téren nem ér fel a Nemzetközi Űrállomással, mindössze a később felépítendő kínai űrállomás első tesztdarabja. Ezzel fogják gyakorolni a dokkolást manuálisan, és automatizálva is, és a tervek szerint ehhez építik hozzá fokozatosan a kínaiak saját űr-támaszpontját.

 

Forrás : www.technet.hu

Szerző : Horváth András Ádám

http://www.technet.hu/hir/20130612/legenyseg_latogat_a_kinai_urallomasra/#aktualis

Keresés