Az égitestek nagyobbak, mint a mi bolygónk, a víz feltehetően folyékony állapotban is megtalálható rajtuk.

Lakható övezettel rendelkező csillagrendszerre bukkantak az Európai Déli Obszervatórium (ESO) csillagászai a Skorpió csillagképben, három olyan „szuperfölddel", amelyeken a körülmények feltehetően lehetővé teszik a víz folyékony halmazállapotú létét.

Ezt a lakható övezetet a Napunk egyharmadáénak megfelelő tömegű Gliese 667C csillag körül fedezték fel a csillagászok.

A csillagrendszert a tudósok azért is tanulmányozzák kimerítően, mert Naprendszerünk közvetlen közelében található (attól mindössze 22 fényévnyire), és meglepően hasonlít is rá, így a potenciálisan lakható exobolygókra irányuló kutatás egyik célpontja.

„Tudjuk a korábbi kutatásokból, hogy a csillagot (a Gliese 667C-t) három bolygó veszi körül, ellenőrizni akartuk tehát más bolygók esetleges létezését – magyarázta Mikko Tuomi, a nagy-britanniai Hertfordshire-i Egyetem kutatója. – Az újabb megfigyeléseket hozzátéve és a már meglévő adatokat felülvizsgálva megerősíthettük e három égitest létezését, és újakat is felfedeztünk."

A csillagászok összesen legalább öt bolygót találtak, a két másik létezése még megerősítésre vár. A rendszerben egyebek mellett feltehetően három szuperföld található, amelyek nagyobbak, mint a Föld, de kisebbek, mint az Uránusz vagy a Neptunusz, és valószínűleg sziklásak. Ezek foglalják el a csillag lakható övezetét, a csillag körül húzódó keskeny sávot, amelyen belül a víz feltehetően folyékony állapotban van, ha a körülmények megfelelőek, és amelyben így esetlegesen létrejöhetett valamilyen életforma.

„Most először találtunk három ilyen típusú bolygót egyetlen csillagrendszernek ebben az övezetében" – hangsúlyozta az ESO.

Az eredmény biztató, hiszen már tudjuk, hogy elegendő egyetlen csillagot megfigyelnünk ahhoz, hogy több bolygót fedezzünk fel, ahelyett, hogy tíz csillagot figyelnénk meg egyetlen elvileg lakható bolygó felfedezéséhez – mondta Rory Barnes, a Washington Egyetem munkatársa, a tanulmány társszerzője.


Forrás : MTI / Hír24

http://www.hir24.hu/tudomany/2013/06/25/harom-szuperfoldet-talaltak-egy-csillag-korul/#aktualis

Keresés