A moszkvai metró állomásain újfajta eszközökkel kísérletezik az orosz rendőrség. Öt méteres hatókörben levadászhatják a SIM kártyák adatait.

Az orosz Izvesztyija napilap információi szerint a moszkvai rendőrség új high-tech megoldással próbálkozik a metróállomásokon. A hírre azonban felháborodtak a személyiségi jogokat féltő szakértők és civilek Moszkvában, és az egész világon.

Andrej Mokhov, a moszkvai metró-rendőrség főnöke szerint a föld alatt szolgálatot teljesítő járőröknél a tervek szerint egy olyan eszköz lesz, amely vezeték nélkül képes behatolni a közeli telefonok SIM kártyájára, és onnan adatokat kinyerni. Az öt méteres hatókörben működő berendezés első példányait már idén élesben tesztelni kezdik.A hírre szinte azonnal megindult a személyiségi jogokat féltő, felháborodott hozzászólások és cikkek áradata. A legtöbben azt sérelmezik, hogy az eszköz bárki telefonján, kivétel nélkül használható, ehhez ráadásul az érintettől semmilyen engedélyre nincs szükség, ráadásul sem előzetesen, sem utólag nem érkezik semmilyen jelzés a vizsgált telefonra a behatolásról.

alt

A rendőrség azzal védekezik, hogy a módszert csak indokolt esetben használják, nem áll szándékukban minden utas telefonjába betörni ok nélkül. Az eszköz kifejlesztését szerintük az indokolta, hogy riasztóan megnőtt a telefon-lopások száma, és ezzel a megoldással hatékonyabban és gyorsabban felfedezhető, ha valakinél illegálisan megszerzett készülék lapul. A jogvédők szerint azonban más a szándék és más a lehetőség - az új rendszer korlátozás nélkül lehetővé teszi a kémkedést, és ha egyszer egy technológiát kifejlesztenek, azt bizony használni is fogják az ellenzők érvelése szerint.A hírt megjelentető portálok egy része külön kiemeli, hogy az eset kifejezetten kínos annak fényében, hogy Oroszország nem sokkal korábban engedélyezte az amerikai lehallgatási botrányt kirobbantó Edward Snowden ideiglenes befogadását "az információszabadság és a személyiségi jogok védelme nevében".

 

Forrás : www.mobilport.hu

Szerző : Bátky Zoltán

http://www.mobilport.hu/hirek/20130730/telefonunkban_kemkednek_a_metroallomasokon/#aktualis

Keresés