A "hol tart már a tudomány" felkiáltást kiváltó témák közül most egy valóban csodás újdonságot mutatunk be. Videón az első igazi, agyi parancsok által, természetesen mozgatható műláb.

A 32 éves Zac Vawter négy egy motorbalesetben veszítette el jobb lábát térdtől lefelé. A sajnálatos esemény után kapott ugyan egy műlábat, ezzel azonban egy csomó korlátozással kellett szembenéznie: nem emelhetett nehezet, lassan és bicegve járt, a lépcsők pedig szinte leküzdhetetlen kihívást jelentettek.

Chicago városának rehabilitációs intézete azonban sikeresen tesztelte rajta kutatóinak legújabb találmányát, egy olyan műlábat, amely gyakorlatilag teljesen képes átvenni egy normál láb mozgási funkcióit, az eszköz motorjait pedig a páciens teljes egészében az agyával irányítja, ugyanúgy, mint egy valódi végtagot.

A megoldást létrehozó szakemberek kifejezetten úgy tervezték meg az eszközt, hogy (a gyors futáson kívül) mindenféle bicegés, vagy nehéz irányítás nélkül, egy normális végtagként működhessen a műláb. Ehhez nagyon leegyszerűsítve "újradrótozták" Vawter idegpályáit: amikor a jobb láb mozgatására koncentrál, a gerincben végigfutó idegeken végigfutó információt a bionikus láb szenzorai érzékelik, és végrehajtják a megfelelő mozgást.

Vawter "robotlába" sok tekintetben fejlettebb, mint a jelenleg elérhető összes mű-végtag. A szenzorok által felfogott idegi információkat egy külön operációs rendszerrel rendelkező mini-számítógép dolgozza fel, továbbítva a mozgási utasításokat a szerkezetben található több motornak, amelyek összehangolt működése valóban rugalmas járást biztosít.

A kutatók szerint egy bionikus láb kifejlesztése még a kéznél is nehezebb feladat, mivel a vezérlés mellett olyan erős motorokat és egyensúlyozó mechanizmust kellett beépíteni, amely képes különféle körülmények között megtartani "viselőjét". Persze arra még nem hetek múlva kerül sor, hogy minden páciens felszerelkezhet ilyen robot-végtagokkal, mivel a sorozatgyártásig még sok feladat van hátra, ráadásul egyelőre igen költséges volt a fejlesztés is (az amerikai hadsereg nyolcmillió dollárral támogatta a projektet).

 

Forrás : www.technet.hu

http://www.technet.hu/hir/20130927/aggyal_mozgatja_mulabat_az_elso_igazi_fel-kiborg/#a3

Keresés