Lehetséges a bakteriális élet a Mars felszíne alatt...

 

     A Mars felszín alatti mélységeinek hatalmas területein kedvezőek a feltételek a baktériumok és más mikrooganizmusok számára - vélik ausztrál kutatók, akik a földi és a vörös bolygón lévő életfeltételeket modellezték és hasonlították össze.

      Miközben a Föld teljes térfogatának - a magtól az atmoszféra felső rétegéig - csak egy százaléka kedvező élő organizmusok számára, a Mars esetében ez három százaléknyi lehet - igaz, a bolygó felszíne alatt a Charley Lineweaver asztrobiológus által vezetett kutatócsoport szerint.

    "A lehető legegyszerűbben közelítettük meg a kérdést. Vettük az összes létező információt, és összeraktuk őket, hogy megnézzük, megfelelnek-e a feltételek az élet számára. A válaszunk pedig az, hogy igen. Vannak a Marson hatalmas térségek, amelyek összeegyeztethetőek a földi élettel" - hangoztatta az Ausztrál Nemzeti Egyetem asztrobiológusa.

     Lineweaver, akinek a tanulmánya az Astrobiology című folyóirat hétfői számában jelent meg, emlékeztetett arra, hogy a Mars felszínén az átlagos hőmérséklet mínusz 63 Celsius-fok, és a bolygón uralkodó alacsony nyomás azt jelenti, hogy a víz folyékony állapotban nem fordulhat elő, mivel a felszínen elpárolog: ezért a feltételek a földihez hasonló élethez csak a felszín alatt megfelelőek, ahol a talaj súlya adja a megfelelő nyomást.

 

Forrás : www.origo.hu

Keresés