A jövő navigációs rendszere...


      Stratégiát váltott az iGO My way navigációs szoftvert fejlesztő budapesti NNG Kft., a cég korábban szinte kizárólag a hagyományos hordozható, kézi PNA készülékekre fejlesztett szoftvereket, ez a piac azonban telítődött, s így a társaságnak új lehetőségeket keresett. Mára több mint húsz nagy európai, ázsiai és amerikai autóipari cég beszállítója.

 


      Három év alatt mintegy 20 millió eurót fordítottak fejlesztésre, aminek eredményeképpen az idén már megjelennek az általuk fejlesztett beépített navigációs szoftverek az autókban, köztük több prémium sportmárkában is. A cég a szerződései miatt nem nevezheti meg a márkákat.

    

 

     

      Balogh Péter ügyvezető igazgató elmondta, a beépített autós navigáció egyre inkább az alapfelszereltség része lesz, s három év múlva már a forgalomba hozott gépkocsik többségében lesz ilyen berendezés. Néhány év múlva pedig tömegesen megjelennek majd például a szélvédőre vetített 3D-és adatok és információk, s a kijelzők is egyre inkább integráltan, élményszerűen működnek majd, hasonlóan az okostelefonokhoz. Az interaktív vezetés részeként egy újabb megoldás a hang-, illetve kézmozdulatokkal történő vezérlés, autóirányítás lesz. Az okostelefonok elterjedése ugyanis egyre inkább megnöveli az emberek igényét a könnyű, élményszerű kezelhetőség iránt - tette hozzá.

     A jövő navigációs berendezése internetkapcsolatot is igénylő szolgáltatások segítségével folyamatos információáramlást biztosít, s ez újabb lehetőségeket nyit. Egy új felhasználási terület az autóbiztosítás lehet, hiszen a személyiségi jogok tiszteletben tartása mellett a berendezés alkalmas lesz arra is, hogy információkat rögzítsen a gépkocsi tulajdonosának vezetési stílusáról. Ennek alapján számítja ki a biztosító a díjat, ami ezután már nem az életkortól, márkától, teljesítménytől, lakóhelytől függ, hanem a balesetek szempontjából a két legfontosabb tényezőtől, a vezetési stílustól és a vezetett kilométerek számától.

     A navigáció hosszabb távon a forgalomszervezést is segíti majd, hiszen ha sok autóban lesz ilyen berendezés, akkor egy központ az egyedi útvonaltervezések alapján érzékeli, hol lesz a legnagyobb az utak terheltsége, és alternatív útvonalakat ajánl a közlekedés optimalizálására.

     Segíthet a balesetek felderítésében azzal is, hogy ha például egy autóban kinyílik a légzsák, akkor erről információt küld a központba. Onnan, ellenőrizve az információt, megpróbálják felhívni a vezetőt, s ha nem érik el, akkor feltételezve, hogy baleset történt, kiküldik a helyszínre a mentőket és a rendőrséget.

 

Forrás : www.vezess.hu

Keresés