Percek alatt regenerálni lehet az idegeket egy új eljárással


A sérült vagy elvágott idegek regenerációja hónapokig vagy akár évekig is tarthat az emlősöknél, ha egyáltalán sikerül. Egy új módszerrel ez az idő drasztikusan lerövidülhet, és a regeneráció hatásfoka is jóval nagyobb.

      Amerikai kutatók bejelentették, hogy olyan eljárást dolgoztak ki, amellyel az emlősök elvágott idegei napok vagy hetek alatt visszanyerik működőképességüket az eddigi több hónapos vagy akár több éves gyógyulási folyamat helyett. A kutatócsoport azt a mechanizmust leste el, amelyet a gerinctelenek használnak károsodott axonjaik (az idegsejt hosszú idegnyúlványa) regenerációjához. A kutatók eredményeiket a Journal of Neuroscience Research folyóirat legújabb számában publikálták.

     "Olyan eljárást fejlesztettünk ki, amellyel percek alatt regenerálhatjuk az elvágott idegeket, így az általuk szabályozott funkciók napok alatt részlegesen helyreállhatnak, és kettő-négy hét alatt gyakran szinte teljes a működés helyreállása" - mondta George Bittner, a cikk vezető szerzője, a Texasi Egyetem professzora. "Ha a klinikai kipróbálások alatt továbbfejlesztik, ez a módszer nagy előnyt jelent majd a mostani eljárásokhoz képest, amelyek rendszerint tökéletlenül állítják helyre az elveszett funkciót, és ezt is legjobb esetben hónapok alatt."

     A kutatócsoport azokat a mechanizmusokat tanulmányozta, amelyet az állati sejtek használnak a sejthártyáikat ért károsodások kijavítására. Különös figyelmet fordítottak a gerinctelenekre, amelyek sokkal hatékonyabban képesek regenerálni axonjaikat, mint az emlősök. Az axon az idegsejt testéből kiinduló hosszú nyúlvány, amelynek révén a sejt a többi idegsejttel vagy az izmokkal kommunikál.

     A mostani kutatási siker Bittner felfedezéséből ered. A kutató észrevette, hogy a gerincteleneknek az idegsejt testétől elválasztott axonjai nem degenerálódnak napok alatt, ahogy az emlősökben történik, hanem hónapokig vagy akár évekig is életben maradnak. A gerinctelenek elvágott axonjai képesek újra összekapcsolódni, sokkal gyorsabban és jobb hatásfokkal, mint az emlősöké.

     A kutatócsoportnak sikerült átvinni a gerinctelenek által használt módszert patkányokra. Sikerült helyreállítaniuk a patkány combjában elvágott ülőideg összeköttetését, és ennek révén az állatok egy hét múlva már képesek voltak használni a végtagjukat. 2-4 hét alatt helyreállt a legtöbb funkció, sőt egyes esetekben az összes funkció. A kutatók bíznak abban, hogy a patkányokon elért eredményeket az embereknél is meg lehet ismételni. "Úgy véljük, hogy ez az eljárás alapvető változást hoz az idegsérülések kezelésében" - mondta Bittner.

 

Forrás : www.origo.hu

Keresés