Akár évtizedekre a rács mögé kerülhet az orosz bombázó, aki társaival dollármilliókat lopott amerikai és brit bankszámlákról.

Az ártatlan tekintetű csinibaba bizony nem is olyan ártatlan: a vád szerint 37 társával karöltve, a hírhedt Zeus trójai program segítségével, valamint hamis útlevelek és bankszámlák használatával elcsent nagyjából 3 millió dollárt amerikai, és további 9 millió dollárt brit bankoktól.

Az FBI eredeti jelentése szerint Kristina Svechniskaya személy szerint legalább öt bankszámlát nyitott a Bank of Americánál a saját neve alatt és álnevek használatával is. Belépő akcióként először 35 000 valójában nem létező dollárt tett be három különböző számlára, amiből aztán később 11 000 (már igazi) dollárt sikeresen szerzett vissza. A jelentések azt mondják, hogy ő is része volt a fent említett csapatnak, ahol határozott fellépése nyűgözte le a csapattagokat, éppen ezért az ő feladata az volt, hogy a műveletek során lehengerlő stílusával, álszemélyiségeket eljátszva kommunikáljon a bankokkal. A szexi lány a New York-i Egyetemre járt, miután Oroszországból az Egyesült Államokba költözött. Állítólag kemény élete volt otthon, mert édesapja korán meghalt, és nagy szegénységben élt édesanyjával és nagyanyjával.

A nyomozók szerint a bűncselekményeket, a New York-i végrehajtás előtt még Kelet-Európában tervezték és szervezték meg. Az egyik vizsgáló tiszt elmondta, hogy ez egyike a legnagyobb kiber-bűnügyeknek, mert ugyan a Zeus programot már jó ideje ismerik, a most használt variánssal még sosem találkoztak. Ez a kémprogram ugyanis a bankszámlák tulajdonosainak billentyűleütéseit figyelte, és így a hackercsapat tagjai könnyedén megszerezhették a számlákhoz tartozó kódokat. A szervezet ezek után a jelszavak segítségével nagyjából havi kétmillió dolláros tételekben emelt le pénzeket.

A "világ legszexisebb hackere" egyébként már a 2010. november 19-én tartott tárgyalásakor bűnösnek nevezte magát, ám a bírósági eljárás azóta is tartott. A jelenlegi állapot szerint tetteiért akár 40 év börtönre is ítélhetik, az orosz hatóságok szerint áprilisban megszülethet a jogerős döntés. Vajon lesz tüntetés "Szabadítsátok ki Kristinát" transzparensekkel...?

 

Forrás : www.technet.hu

Szerző : Horváth András Ádám

http://www.technet.hu/hir/20130306/bortonbe_kerulhet_a_vilag_legszexisebb_hackere/#aktualisdoboz

Keresés