Tízből három munkavállaló fizetése csökkent a térségben az adójóváírás kivezetése és az új Munka törvénykönyvének hatályba lépése miatt - mondták szakszervezeti vezetők kedden Győrben sajtótájékoztatón.

 

Molnár Ákos, a Vasas Szakszervezeti Szövetség nyugat-dunántúli régióvezetője szerint a visszaesés a nyolc-tízezer forintot is elérheti, míg Potyondi Antal, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének megyei titkára arról számolt be, hogy négy-hétezer forintos csökkenéseket jeleztek tagjaik.

"Beigazolódtak a korábban megfogalmazott aggályaink: a Munka törvénykönyvének módosításával csak a munkáltatók járnak jól" - mondta Molnár Ákos, utalva arra, hogy a cégek számára egyaránt kiadáscsökkenést hoz a délutáni pótlék eltörlése és az éjszakai pótlék szabályainak változása. Ez utóbbi ugyanis lehetővé teszi, hogy a korábbi harminc helyett bizonyos esetekben csak tizenöt százalékot fizessenek alkalmazottaiknak a cégek.

Szavai szerint elsősorban ott kerültek rosszabb helyzetbe a munkavállalók, ahol nem működik érdekképviselet, mivel itt a cégek könnyebben takarítottak meg juttatásokat, például azzal, hogy a pótlékköteles időszakot megkerülve szervezték a műszakokat.

Potyondi Antal megjegyezte: a nyári szabadságok miatt a munkavállalók jelentős hányada még nem ismerte fel, mit hoz számára az új szabályozás. "Bennük majd szeptemberben, októberben tudatosul, hogy hiányzik a fizetésből" - jegyezte meg.

 

Szerző: MTI Eco

Keresés