Az igazságügyi tárca szerint alapos garanciákra támaszkodva adták ki hazájának az örmény katonatisztet lefejező Ramil Safarovot.

 

Azerbajdzsán igazságügyi minisztériuma korábban arról tájékoztatta a magyar szaktárcát, hogy nem alakítja át az örmény katonatársát meggyilkoló katonatiszt ítéletét, hanem annak végrehajtását közvetlenül folytatja – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a Demokratikus Koalíció (DK) sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva.

Molnár Csaba, a DK alelnöke hétfőn arról beszélt, pártja szerint bizonyíthatóan Orbán Viktor kormányfő a hibás az azeri baltás gyilkos szabadon engedéséért, mivel tudatosan nem kért megfelelő garanciát arra, hogy Azerbajdzsánban eltekintenek a kegyelemtől.

A szaktárca megjegyezte: Azerbajdzsán az ENSZ Biztonsági Tanácsa, az Európa Tanács és több más nemzetközi szervezet tagja, számos nemzetközi egyezmény aláírója, így az ország igazságügyi minisztériumának hivatalos levelében foglaltak alapos garanciának tekinthetőek.

Ráadásul az azeri büntető törvénykönyv szerint is életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethető Safarov a brutális gyilkosságért, amit elkövetett, és a legkorábban 25 év múlva bocsátható feltételes szabadságra.

Orbán hidegvérűen a baltás gyilkosról

Orbán Viktor nem tulajdonít különösebb jelentőséget a kialakult vitának. „Higgadtan és nyugodtan vesszük ezt tudomásul" – közölte a közszolgálati egyetem tanévnyitójáról távozóban. A kormányfő arra a kérdésre, hogy volt-e titkos megállapodás az azeriekkel, azt válaszolta: „Ez egy demokratikus európai állam. A nemzetközi jog szabályait nem titkos megállapodások szerint alakítják, hanem ahogyan azok írva vannak, nyilvánosan." Mint mondta: a kormány nem tervez további lépést, „mert Magyarország képes arra, hogy minden kérdést a saját súlyának megfelelően kezeljen".

Azt tudta, hogy Orbán kedvence egyelőre megúszta a Safarov-ügyet? Ha kíváncsi a részletekre, erre menjen tovább.

Az örmények nem békülnek

Azok után, hogy Örményország pénteken megszakította diplomáciai és minden egyéb hivatalos kapcsolatát Magyarországgal, hétfőn az örmény rendőrség visszahívta tíz tisztjét, aki az Egyesült Államok jereváni nagykövetségének közvetítésével került az FBI-segédlettel létrehozott budapesti nemzetközi rendőrakadémiára - jelentette az arka örmény hírügynökség internetes oldalán. Vlagyimir Gaszparján, az örmény rendőrség parancsnoka erről levélben értesítette John Heffnert, az Egyesült Államok jereváni nagykövetét.

Hajk Melikján, a fiatal zongorista nemzedék egyik nemzetközileg legelismertebb tagja lemondta október 23-ra Budapestre, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre tervezett koncertjét - közölte a panarmenian.net internetes hírportál. Menedzsere szerint a művész sértőnek tartja a magyar hatóságoknak az örmény néppel szembeni méltatlan és lealacsonyító lépéseit, s úgy érzi, nem lenne képes méltón, a tőle megszokott színvonalon szerepelni.

Melikján megváltoztatta novemberi jereváni fellépésének kizárólag magyar szerzők műveiből álló programját is. Az eredetileg tervezettek helyett valószínűleg amerikai műveket fog játszani.

A panarmenian internetes hírportál szerint a magyarországi örmény önkormányzat Szerzs Szargszján államfőhöz írt levelében kért magyarázatot arra, hogy az örmény diplomácia miért nem cselekedett megfelelően, miért hagyta figyelmen kívül az önkormányzat figyelmeztetéseit arról, hogy Magyarország Ramil Safarov kiadására készül.

Szijjártóék pikáns meccse

Európa egyik legjobb futsalcsapata, az azeri Araz Nahicseván ellen avatja fel felújított csarnokát a Dunakeszi Kinizsi. A találkozót a Safarov-ügy kirobbanása előtt szervezték le, ez nyilvánvaló, ám a történtek ismeretében meglehetősen pikánsnak tűnik a szeptember 10-i találkozó.

 

Forrás: MTI/Hir

Keresés