Széles Gábor keményen kritizálta a kormány gazdaságpolitikáját, sokszor az ellenzékre emlékeztető szavakkal és tartalommal.

A Kína felé való nyitás kudarc volt, a szállodaipar a csőd szélén, a kiskereskedelem eladósodott, gazdasági alapjait helyre kell hozni, a bankszektor átalakításra szorul, az építőipar romokban – állítja Széles Gábor.

A jobboldali kötődéseiről ismert üzletember saját lapjában, a Magyar Hírlapban írt tételesen a szerinte számos változást igénylő kormányzati politikáról. A változtatások szükségességéért elsősorban az elmúlt 22 évet teszi felelőssé. Szerinte saját fejlesztési stratégiára lenne szükség, hiszen európai és világviszonylatban is kis ország vagyunk; amely sem hitelekkel, sem a fiskális politikai eszközeivel, sem privatizációval nem tud túljutni gazdasága problémáin.


Fotó: MTI / Kovács Attila

Ma Magyarországon a legnagyobb szállodatulajdonos az egyik nagy kereskedelmi bank, mert annak idején az ő hiteleiből épültek a legnagyobb négy- és ötcsillagos szállodák – írja Széles. – Ezek sorra bedőltek, a felszámolás szélén állnak; és ez magával ránthatja az egész idegenforgalmat.

A kereskedelmi láncoknál visszaesett a forgalom, ennek következtében beszállítói tartozásaik vannak. Széles konkrét nevek nélkül, de példát is hoz egy olyan, „enyhén jobboldali” vállalkozóra, aki ötmilliárd forinttal segített az országos botrány elkerülésében egy nemzetközi méretű beszállítónak. A kiskereskedelemben sok kisbolt zárt be, ami – Széles diagnózisa alapján – a gazdasági alapok helyrehozását teszi a következő évek egyik legnagyobb feladatává.

A bankszektorral kapcsolatban azt mondta az üzletember: amikor még hatalmas profittal dolgoztak, akkor fényűző palotákat építettek és túl sok bankfiókot nyitottak, melyek mára (részben az internetes bankolás miatt) feleslegessé váltak.

Széles ítélete szerint az Orbán-kormánynak ezeket a problémákat nem szabad „a szőnyeg alá söpörnie”, hanem szakmai vitákon ki kellene beszélnie. Továbbá az egyes gazdasági ágazatok sajátos problémáira külön gazdaságfejlesztési és megsegítési stratégiát kellene kidolgozni.

 

Forrás : Hír24

Keresés