A választók 26 százaléka Orbán Viktort, 15 százaléka viszont Bajnai Gordont látná szívesen a kormányfői székben – derült ki a Századvég közvélemény-kutatásából.

 

A Századvég Alapítvány október 24. és 29. között, ezer felnőtt megkérdezésével készült felmérése szerint 5 százalék Mesterházy Attilát, míg 3 százalék Gyurcsány Ferencet szeretné miniszterelnöknek. A felmérésből az is kiderül, hogy a pártok erőviszonyaiban nem látható jelentős változás: a Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében 21 százalékos, az MSZP pedig 13 százalékon áll. Az LMP támogatottsága 6, a Jobbiké 9 százalékos. A Demokratikus Koalícióra a lakosság 2 százaléka adná a szavazatát.

A Medián október elején közzétett közvélemény-kutatása szerint Bajnai Gordont egyre többen látnák szívesen „fontos politikai szerepben", és a 2009–2010-es „válságkormány" miniszterelnöke május óta rendre megelőzi Orbán Viktor jelenlegi kormányfőt. Bajnai megítélése az átlagosnál is jobb azon „várakozók" körében, akik „biztosan" vagy „valószínűleg" elmennének egy közeljövőben tartandó parlamenti választásra, de még nincs kedvenc pártjuk.

 

Forrás: MTI/Hír24

Keresés