Két LMP-politikus egy transzparenst feszített ki az Országgyűlésben, melyen a tüntető diákok követelései olvashatók, később pedig matricákkal folytatták a tiltakozást.

A parlament hétfői ülésére bevitte Szabó Tímea és Szél Bernadett a múlt heti hallgatói demonstrációkon elhangzó követelések listáját. A transzparensen olvasható többek között a keretszámok 2011-es szintre való visszaállítása, a hallgatói szerződés eltörlése és az is, hogy ne korlátozzák az egyetemi autónómiát. Az LMP-s képviselők végül Kövér László második felszólításának eleget téve, ahogy a házelnök fogalmazott, "eltakarították" a transzparenst.

A Hallgatói Hálózat követelései hivatalos formában is a parlament elé kerülnek, miután az MSZP benyújtotta az Országgyűlésnek a hallgatók javaslatait. A szerdai kormányülésen minden bizonnyal az a döntés születik, hogy a jövő tanév egyetemistáinak három feltétellel nem kell tandíjat fizetniük – mondta Rogán Antal a Fidesz hétfői frakcióülése után.

Hétfőn több városban is folytatódtak a múlt héten elkezdődőtt tiltakozó akciók.

Az ülésnapon problémát okozott továbbá az is, hogy a mandátumáról lemondott Bödecs Barnát váltó Suhajda Krisztián képviselői esküjének letételéhez nem volt jelen elég képviselő az ülésteremben. A Hír24 tudósítója látta, ahogy a fideszesek a folyosón gyűjtötték össze képviselőtársaikat, hogy a jobbikos elfoglalhassa helyét a parlamentben.


Fotó: Neményi Márton

Az LMP-sek nem adták fel az Országházon belüli demonstrálást. Szabó Rebeka és Szabó Tímea cédulákat ragasztottak a parlament falára. Kövér László felszólította őket, hogy "mára hagyják abba a bohóckodást", hozzátette, hogy az új háztörvény majd megakadályozza az ilyen képviselői akciókat.

Ahogy Kövér László kritizálta az ellenzéki párt parlamenti megnyilvánulásait, úgy Jávor Benedek éppen a házelnök szavait tartotta elfogadhatatlannak.

"A napi arcpálma-díj egyértelműen Kövér Lászlóé, aki a HÖOK vezetőit "fizetett forradalmárokhoz" hasonlította, akiket "a kutya sem választott meg a fejünk fölé”. Legalább ne ugyanazt a hétvégét választotta volna a megszólalásra szegénykém, amikor Orbán Viktor széles legitimitású, átláthatóan választott 10-15 Fidelitas-taggal egyeztetett a magyar felsőoktatás jövőjéről" – olvasható Jávor Benedek Facebookra kitett bejegyzésében.

 

Forrás : Hír24

Keresés