A miniszterelnök szerint jó volt a kormány eredeti felsőoktatási elképzelése, a nyílt kommunikációval volt a baj.

 

Orbán: hiba volt tájékoztatni a közvéleményt

A kormánynak tudomásul kell vennie, hogy hiába van jó koncepciója, ha nem tudja meggyőzni az érintetteteket, akkor nem lehet keresztülvinni az elképzelést - mondta a Kossuth Rádiónak adott interjújában a miniszterelnök péntek reggel. Azt hibázta el a kormány, hogy nyíltan tájékoztatott mindenkit – fogalmazott Orbán Viktor.

Munkaadók törlesztették volna a diákhitelt

"A kormány nyílt lapokkal játszott, mindig elmondtuk, mik a szándékaink. A kormánynak volt egy elképzelése, hogy hogy jut el ezekhez a célokhoz. A diákok nem értettek egyet ezzel, féltek tőle" - fogalmazott Orbán Viktor. Lett volna tízezer teljes ösztöndíj, valamint részösztöndíj és diákkölcsön - de azt is részben az állam fizette volna. A kormány nem akarta eladósítani a diákokat - mondta Orbán az eredeti koncepcióról. "De mire ezt kibontottuk volna, addigra a diákok elvetették" - tette hozzá.

"A munkaadónak kellett volna fizetnie a diákhitel-törlesztést, amit az adóból leírhattak volna. Ennek a megbeszélésére nem került sor, mert a diákokban félelem alakult ki, és ezt figyelembe kellett venni."

Felesleges diploma és kivándorlók ellen

"Három célt tűztünk ki, három dolgot akartunk: először is, hogy emelkedjen a felsőoktatási képzés minősége, a gyerekek ne jöjjenek ki olyan diplomákkal, amit nem tudnak használni. Másodszor 5 százalék alá akarjuk vinni a lemorzsolódás arányát, vagyis hogy aki elkezdi, az fejezze is be az egyetemet. Harmadszor nincs annyi pénzünk, hogy mi képezzük a szakembereket a külföldnek" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádiónak adott interjúban.

A kormánynak tudomásul kell vennie, hogy hiába van jó koncepciója, ha nem tudja meggyőzni az érintetteteket, akkor nem lehet keresztülvinni az elképzelést. Orbán szerint a kormány meghozta döntéseit, de mire az egész kibontakozott volna, addigra a diákok közölték, hogy nem kérnek belőle.

"Én szerveztem diákmozgalmat, hogy a KISZ mellett legyen másik diákszervezet, én tudom, hol van az értelmes párbeszéd határa" - tért ki saját diákmozgalmi múltjára a kormányfő.

"Önök itt hibáztak" - vetette fel a riporter, mire Orbán Viktor úgy válaszolt: "Lehetséges. De ha hibáztunk, az csak azért volt, mert nyíltan tájékoztattunk mindenkit." Saját bevallása szerint Orbán Viktor már nyáron is beszélt rektorokkal és diákokkal különböző rendezvényeken.

 

Forrás: HVG/Kossuth Rádió/Hír24

Keresés