A Századvég Alapítvány felmérése szerint a választás előtt alig több mint egy héttel a kormányzó pártok stabilan őrzik vezető pozíciójukat. Tovább csökkent a baloldali közös lista támogatottsága, a Jobbik erősödött.

Tovább csökkent a pártpreferenciájukban bizonytalanok aránya. jelenleg már csak a választók 27 százaléka tartozik ebbe a csoportba. A Fidesz–KDNP támogatottsága stabil január óta (33 százalék a teljes népesség körében), azaz az Orbán Viktor vezette kormánypártok a március végi eredmények tanúsága szerint jelentős előnnyel fordulhatnak a kampány utolsó hetére.

A biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz–KDNP támogatottsága 51 százalékos.

alt

A baloldali közös listát támogatók aránya tovább csökkent, jelenleg a választók 19 százaléka voksolna a Mesterházy Attila vezette pártszövetségre. A biztos szavazók 25 százaléka támogatná a közös listát. Ezzel szemben folytatódott a Jobbik hónapok óta tartó erősödése, a párt támogatottsága jelenleg 14 százalékos a teljes népességen belül.

E két tendencia eredménye, hogy a választások előtt egy héttel a Jobbik egyre jobban megközelíti a baloldali pártszövetséget. Vona Gábor pártjára a biztos szavazók 18 százaléka voksolna.

Az LMP jelenleg is a parlamenti bejutási küszöb határán mozog. A kutatás eredményei alapján a pártnak jó esélye van a bejutásra, hiszen a teljes népesség és a biztos szavazó pártválasztók körében is 5 százalékon állnak, a parlamentbe jutás esetükben kiemelt módon a mozgósításon és az impulzusszavazatokon múlik.A fentieken kívül más pártra a teljes népesség 2, a biztos szavazó választók 1 százaléka szavazna.

alt

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatását 2014. március 27-e és 30-a között végezte, 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt megkérdezésével. Az elemzés adatai legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

 

Forrás : www.hir24.hu

http://valasztas2014.hir24.hu/valasztasi-hirek/2014/03/31/stabil-fidesz-lankado-baloldal-duborgo-jobbik/#a3

Keresés