Eduard Hellvig, a Román Hírszerző Szolgálat következő vezetője keményen kritizálta a Moszkvához közeledő magyar külpolitikát, ami szerinte komoly kockázatokat hordoz az Európai Unió számára.

Hellvig szerint "Orbán Viktor rezsimjének kirívóak a liberális demokráciával szembeni előítéletei”, Európa és Románia precedens nélküli esettel áll szemben - idézte a hírszerző főnök blogját az EurActiv. “Magyarország kezd kockázatot jelenteni az európai építményre, egy Moszkva hatása alatt álló trójai faló az ország” – írja Hellvig.

Az orosz-magyar kapcsolatok nem csak veszélyesek a román-magyar stratégiai kapcsolatokra, amelyek már így is kiüresedőben vannak az "ellenségesen nacionalista" Budapest miatt, de a NATO és az EU is érintett. Románia kényszerhelyzetbe került, és Hellvig szerint vezető szerepet kell vállalniuk a demokratikus értékrend védelmében, és egyesíteni kell a régió érdekeit.

Hellvig emlékeztet, hogy az oroszoknak van egy olyan katonai doktrínájuk, miszerint akkor is bevethetnek nukleáris fegyvert, ha nincs nukleáris, csak „hagyományos konfliktus”. Szerinte Kelet-Európa veszélyeztetett térség a NATO-bővítés miatt is, az oroszok ellenséges tevékenységnek tekinthetik a rakétavédelmi telepítéséket. "Ezért Románia, Lengyelország, Észtország, Lettország és Litvánia vált fő az orosz imperializmus fő célpontjává"- írja Hellvig, aki megemelné országa katonai kiadásait is.

 

 

Forrás : Hír24

http://www.hir24.hu/kulfold/2015/02/20/roman-hirszerzo-fonok-magyarorszag-kockazatot-jelent-europara/#sl

 

Keresés