Orbán: A válság egy kígyó

     Nagyon nehéz időszak következik, 2012-t túl kell élnünk - közölte a magyar miniszterelnök brüsszeli sajtótájékoztatóján.

   "Túl kell élnünk a 12-es évet" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken délutáni brüsszeli sajtótájékoztatóján. Orbán az Európai Unió és Magyarország helyzetét elemezte, miután csütörtök este óta több megbeszélést folytatott az EU állam- és kormányfőivel az európai gazdasági válság elleni fellépésről - számol be az Origo.

     2012 első fele nagyon nehéz, második fele könnyebb lesz, és ha a kormánynak sikerül működésbe hozni a magyar növekedési tervet, akkor 2013-ra a német gazdasági növekedést elérő vagy meghaladó növekedést produkálhat a magyar gazdaság.

     A zónához nem tartozó államok közül 10-ből 9 a saját parlamentjével beszéli meg, hogy csatlakoznak-e a 17-ekhez. Nagyvonalúan a 17-ek kinyitották előttük is a csatlakozás lehetőségét – mondta Orbán Viktor sajtótájékoztatóján azzal kapcsolatban, hogy Magyarország miért mondott nemet az éjszakai megbeszélésen asztalra került kormányközi megállapodás aláírására - idézi az Index Orbán szavait. Hozzátette: szakmailag tartalmas vita várható erről. A szerződés márciusban már talán aláírható lesz.

      A válság egy kígyó, ami megbénít minket, de ezt nem szabad hagynunk. Ha a válság korábban jön, talán a horvátok sem jutnak most el idáig. Nagy probléma, hogy több EU-s kormányfőnél nehéz népszerűsíteni a bővítést, de szeretnénk. A Bruxinfo szakadásra vonatkozó kérdésére válaszolva Orbán ezt felelte: Kicsit aludnom kell erre még, hogy válaszolni tudjak, 6-kor kerültünk ágyba, 9-kor indultunk vissza, nem tudom még történelmi perspektívába helyezni. De néhány illúzióval le kell számolnunk - mondta Orbán Viktor.


Forrás: Hír24/Origo/Index

Keresés