Kiengedték Gyurcsány Ferencet a fogdából

A Demokratikus Koalíció először közleményben támogatta az LMP délelőtti demonstrációját, majd a volt miniszterelnök és párttársai személyesen mentek házhoz a rendőri intézkedésért. A volt kormányfő nagyjából egy órát töltött a Gyorskocsi utcai fogdában.

    

     A rendőrség erővágókkal oszlatta fel a Lehet Más a Politika pénteki demonstrációját. A rendőrök több LMP-s képviselőt, továbbá Gyurcsány Ferencet, Vadai Ágnest és Molnár Csabát, a Demokratikus Koalíció tagjait is elvitték a helyszínről.

     Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője a Hír24-nek azt mondta, a rendőrség csak később ad tájékoztatást az ügyről.

     A politikus közeli barátja és egykori tanácsadója a Hír24-nek elmondta: Gyurcsány Ferencnek nem állt szándékában „meghekkelni” a tüntetést. Gréczy Zsolt emlékeztetett rá, hogy a Demokratikus Koalíció közleményben támogatta az LMP akcióját. Ebben egyebek között azt írják, hogy szimpátiával figyelik a Kossuth téren történteket. „A DK-nak döntenie kellett: tagjai kimenek-e a térre, vagy csak szóban támogatják a megmozdulást. Előbbit választották, de nem akarták elvenni a figyelmet a demonstrálókról” – mondta Gréczy Zsolt, hozzátéve, hogy a dicsőség mindenképpen az LMP-é, amely elindította ezt a kezdeményezést.

     Zamecsnik Péter, Gyurcsány Ferenc jogi képviselője a Hír24-nek azt mondta: „Itt ülünk a Gyorskocsi utcában, egyelőre hivatalos tájékoztatást nem kaptunk arról, miért állították elő a volt miniszterelnököt és országgyűlési képviselőtársait. Egy rendőr azt mondta, személyi szabadság megsértése miatt állították elő, de ez számomra egyelőre értelmezhetetlen” – tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy hány embert állítottak elő, az ügyvéd így válaszolt: „Az országgyűlési képviselők közül négyen a Demokratikus Koalíció, körülbelül tízen pedig az LMP képviselői. Azt mondták, a képviselőket hamarosan kiengedik, őket nem hallgatják ki. A körülbelül húsz előállított aktivistát természetesen ki fogják hallgatni” – mondta Zamecsnik Péter.

     Nem sokkal délután kettő előtt el is kezdték kiengedni a képviselőket. Gyurcsány Ferenc is kijöhetett a Gyorskocsi utcai fogdából. A volt kormányfő az épület előtt rögtönzött sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta: panaszt tettek a rendőri intézkedés ellen. Gyurcsány Ferenc szerint elismerés jár az LMP-nek azért, amit csinált. Mint mondta, az, hogy a demokratikus ellenzék pártjai szolidárisak voltak azokkal, akiket eljárás alá vontak. A DK elnöke közölte: a demokratikus nemzeti ellenállásnak ezek lesznek az építőkövei. Világos, hogy a kormány ezt nem fogja tudni csinálni; ma az LMP, holnap mások, civilek, szakszervezetek fognak elindulni, mert a "kormány rendszerével nem lehet együtt élni" - mondta Gyurcsány Ferenc.

     A Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselői korábban közleményben azt írták: szimpátiával figyelik az LMP akcióját és szolidárisak a kezdeményezéssel. Hozzátették: a DK, tiltakozásul az "Orbán-rezsim demokráciapusztító tevékenységére", bojkottálja az országgyűlés mai ülését.

 

Forrás: Hir24

Keresés